В Європі площі засаджені картоплею зросли до історичного максимуму

За попередньою оцінкою NEPG площа посадки картоплі, в 5 найбільших “картопляних” країнах Північно-Західної Європи, збільшилася до 609 000 га. Це найбільший показник за всю історію, пише “Агро-Центр”.

Цей прогноз поки не остаточний — підсумкові дані будуть опубліковані на початку липня. Проте, вже зараз, оцінки показують зростання на 2,4% в порівнянні з минулим роком і на 8,4% в порівнянні з середнім показником за 5 років.

Всі країни на континенті демонструють зростання площ під картоплею, на першому місці Франція та Бельгія.

Лісники побудували у себе теплицю (ФОТО)

Побоювання аналітиків, що фермерам не вистачить насіннєвої картоплі для посадки на таких великих площах, виявилися марними. Картоплярі знайшли вихід навіть в умовах зростання цін – вони просто різали бульби дрібніше і садили. Фермерів не злякали виробничі витрати і підвищення орендної вартості за угіддя.

У переробників величезний попит на картоплю. Запасів картоплі минулого врожаю дуже мало, тому переробна промисловість зможе заплатити преміальні ціни.

Українське вино “підкорюватиме” Китай, Японію і Нігерію

Вода є критичним фактором, оскільки минулий сезон видався посушливим і аналогічний сценарій можливий у цьому вегетаційному періоді, а рівні у водосховищах і свердловинах набагато нижче середнього. Урожаю дуже потрібен дощ, щоб компенсувати нестачу поливу. У ряді країн уже накладені обмеження на забір води для картопляних полів.

“На фермерах тримається країна”: розповідь про господарство на Житомирщині (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: