В Іспанії розкрили масштабне шахрайство з підробленими органічними огірками і яйцями

Одна компанія з Гранади продавала тонни звичайних огірків за подвійною ринковою ціною, позначаючи продукти як органічні, а інша компанія з Мадрида проробляла той же фокус з яйцями, пише “Агро-Центр”.

Цивільна гвардія Іспанії взяла участь в операції Opson, яку координувала Інтерпол і Європол за участю поліцейських сил з 60 країн. Основною метою, поставленою Європейською комісією, стало виявлення випадків шахрайства з впровадженням органічних продуктів.

В одній з компаній було реквізовано понад 470 тонн лже-органічних огірків. Причому, 80 відсотків йшло на експорт. Компанія займалася дистрибуцією огірків, перцю, цукіні і томатів. Всі овочі, нібито, були органічні і навіть мали сертифікат. Тобто, компанія гарантувала, що в лінійці продажів немає овочів, вирощених з використанням пестицидів.

Вчені з Норвезького університету розробили робота для збору полуниці (фото)

Підозру в поліцейських викликали обсяги продукції, так як в зазначених районах фермери фізично не змогли б виростити стільки органіки, скільки знаходилося в обороті.

Перевірка підтвердила факти обману споживачів, коли огірки закуповувалися в звичайних “пестицидних” підприємств, але йшли у продажу зі знаком “біо“. Якщо ціна кілограма звичайного огірка становила тоді 0,55 євро, то “біо-огірки вартують 0,97 євро, майже вдвічі дорожче. Теж саме і з червоним перцем. При ціні звичайного перцю 0,76 євро за кілограм, фальшивий органічний продавався по 1,07 кг. Трьох винних заарештували.

Фермерам повертатимуть до 80% вартості саджанців

Ще одну аферу розкрили з органічними яйцями. Агенти виявили, що в обов’язковій нумерації, яку кожне біо-яйце повинно мати на своїй шкаралупі, є кілька прогалин. Розслідування показало, що яйця, які продавалися як органічні, належали до нижчої категорії і не відповідали специфікаціям, встановленим чинним законодавством.

Було вилучити 45 360 яєць, шість людей були арештовані за вищезгадані злочини, пов’язані з підробкою документів, шахрайством і обманом споживачів.

Цивільна гвардія провела в цілому 2534 перевірок в різних установах харчового сектора, наклала 1525 адміністративних санкцій щодо 35 осіб, 9 осіб звинувачуються в шахрайстві з впровадженням маркування органічних продуктів. Конфісковано близько сотні тонн продовольства і 39 000 літрів напоїв.

Село в Україні, звідки люди на заробітки за кордон не їздять (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: