В України набуває популярності новий овоч – броколіні
Зверху броколі, знизу спаржа: продуктовий ринок України завойовує новий овоч – броколіні. Це результат схрещування двох капуст. У броколіні їстівне все: і стебло, і листя.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Деталі: Агроном Олександр Проценко показує своє експериментальне поле на 8 сотках. Насіння броколіні дороге, а овоч українцям ще маловідомий, тому і вирощують небагато.
Коментар: “Культура досить невибаглива, як звичайні броколі, капуста. Потрібен полив, добрива. Збираємо, коли суцвіття 15 см. В їжу йдуть листочки суцвіття, і ніжка, все йде у їжу”, — пояснює Олександр.
Збирати броколіні починають на п’ятдесятий день висадки розсади. Сезон триває півтора місяця, а поруч зі зрізаними пагонами виростають нові.
За шість годин у полі одна людина може зібрати до 12 кілограмів броколіні. Потім овоч сортують. Усе вручну, звідси і ціна — в середньому, 400 гривень за кілограм.
Шеф-кухар Ярослав Артюх до броколіні поки лише приглядається, у меню ресторану, де він працює, нового овочу ще немає. Спершу шеф вимиває броколіні і наголошує: “Зрізати нічого не потрібно”. Далі хвилинку бланшує та викладає на лід, щоб зупинити процес приготування.
На кілька хвилин Ярослав відправляє броколіні у гарячу духовку і страва готова. Тепер шеф готує соус зі сметани, кефіру, часнику та зелені, а тоді дегустує та ділиться враженнями від смаку.
Коментар: “Броколіні досить хрумка, смак, як обіцяли фермери, спаржи з присмаком броколі. Досить цікавий продукт і варто скуштувати”, – наголошує кухар.
Їсти новий овоч можна і сирим, просто додавши лимонного соку. Смак та вітаміни — дві складові, за які дієтологи полюбили броколіні. У цій капусті — наші розум та пам’ять, кажуть дієтологи. І протипоказань, якщо з капустою не переборщити, фактично немає.
Фермери сподіваються, що броколіні стане таким популярним овочем, як і аспарагус. Спаржа, до речі, наш ринок завойовувала років з десять.
Джерело: сайт AgroNews.
Читайте також: На Одещині планують вирощувати банани
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: