В України набуває популярності новий овоч – броколіні

Зверху броколі, знизу спаржа: продуктовий ринок України завойовує новий овоч – броколіні. Це результат схрещування двох капуст. У броколіні їстівне все: і стебло, і листя. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Агроном Олександр Проценко показує своє експериментальне поле на 8 сотках. Насіння броколіні дороге, а овоч українцям ще маловідомий, тому і вирощують небагато.

Коментар: “Культура досить невибаглива, як звичайні броколі, капуста. Потрібен полив, добрива. Збираємо, коли суцвіття 15 см. В їжу йдуть листочки суцвіття, і ніжка, все йде у їжу”, — пояснює Олександр.

Збирати броколіні починають на п’ятдесятий день висадки розсади. Сезон триває півтора місяця, а поруч зі зрізаними пагонами виростають нові.

За шість годин у полі одна людина може зібрати до 12 кілограмів броколіні. Потім овоч сортують. Усе вручну, звідси і ціна — в середньому, 400 гривень за кілограм.

Шеф-кухар Ярослав Артюх до броколіні поки лише приглядається, у меню ресторану, де він працює, нового овочу ще немає. Спершу шеф вимиває броколіні і наголошує: “Зрізати нічого не потрібно”. Далі хвилинку бланшує та викладає на лід, щоб зупинити процес приготування.

На кілька хвилин Ярослав відправляє броколіні у гарячу духовку і страва готова. Тепер шеф готує соус зі сметани, кефіру, часнику та зелені, а тоді дегустує та ділиться враженнями від смаку.

Коментар: “Броколіні досить хрумка, смак, як обіцяли фермери, спаржи з присмаком броколі. Досить цікавий продукт і варто скуштувати”, – наголошує кухар.

Їсти новий овоч можна і сирим, просто додавши лимонного соку. Смак та вітаміни — дві складові, за які дієтологи полюбили броколіні. У цій капусті — наші розум та пам’ять, кажуть дієтологи. І протипоказань, якщо з капустою не переборщити, фактично немає.

Фермери сподіваються, що броколіні стане таким популярним овочем, як і аспарагус. Спаржа, до речі, наш ринок завойовувала років з десять. 

Джерело: сайт AgroNews.

Читайте також: На Одещині планують вирощувати банани

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: