В Україні ПДВ на фрукти знизять до нуля

Цей податок, який стягується під час продажу свіжих фруктів має бути нульовим.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Про це повідомив співвласник ТОВ «Дельта Фрут» Антон Рубан.

Коментар: “Підставою для цього є те, що товарне виробництво плодів передбачає багато витрат без ПДВ. Передусім йдеться про велику кількість ручної праці, якої вимагає садівнича галузь і праця персоналу на збиранні врожаю. Однак влада цього чомусь не бере до уваги, і у товарному садівництві ПДВ перетворюється на банальний податок з обігу. Нині ПДВ, який сплачують аграрії, є різницею між сумами вхідного і вихідного ПДВ підприємства”, – сказав він. 

Він пояснив, що вихідний ПДВ під час реалізації яблук господарством – 20% з ціни продажу. Однак вхідні витрати виробників обкладаються ПДВ не повністю: дизпаливо і ЗЗР купують з ПДВ, натомість заробітна плата ПДВ не обкладається. 

Читайте також: У Австралії папуги потерпають від алкогольного манго

Коментар: “Галузь трудомістка, і левова частина її затрат іде саме на виплату заробітної плати працівникам. Таким чином оподаткування садівництва як галузі виявляється незбалансованим.

Наслідком цього стає те, що ми викорчовуємо сади. Упорядкувати податки в садівництві слід було ще вчора. Раніше аграрії мали спецрежим із ПДВ, держава його скасувала, замінивши на дотації, потім скасувала й дотації, і зараз оподаткування у товарному садівництві таке, що землю під садами ліпше розкорчувати та засіяти зерном, найнявши для цього одного механізатора, який і посіє поле, і збере урожай комбайном”, – зазначив Рубан. 

З словами виробника, ситуація в українському садівництві критична настільки, що саме лише зниження ПДВ на реалізацію свіжих фруктів галузь уже не врятує.

Коментар: “Поточного сезону ми не можемо десертні яблука з господарства продати навіть по 4 грн/кг”, – підсумував він. 

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: