В Україні прогнозують значне здорощання гречки: наскільки зросте ціна?

В Україні до кінця року може зрости ціна на гречку. На це вплине декілька факторів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За його словами, за кілька місяців ціни на гречку можуть зрости ще на 10-15% до кінця року – до 75 грн за кілограм звичайної гречки, а на регульовані урядом соціальні сорти  – до 52 грн. Фахівець пояснює, що вартість крупи залежатиме від багатьох факторів. Зокрема від фінансових можливостей власників гречки.

Коментар: “Якщо їм потрібні будуть гроші – вони вкидатимуть гречку на ринок, якщо ні – притримають до весни. Але гречки недостатньо і, щоб збалансувати попит, ціна буде рости”, – вважає Громовий.

Своєю чергою, аналітикиня Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Світлана Литвин каже, що причин для подальшого дорожчання гречки немає. За її словами, цьогоріч урожай крупи може бути на 3-5% вище торішнього.

Читайте також: Науковці розповіли, яке м’ясо може викликати появу розсіяного склерозу

Водночас, обидва експерти пояснюють те, що відбувається на ринку, політикою Росії: спочатку вона активно заходила на український ринок гречки, а потім різко припинила поставки. Крім того, гречка дорожчає через вичерпання торішніх запасів, бо українці традиційно восени починають додати до раціону більше круп.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: