В Україні стрімко росте ціна на пальмову олію: причини

В Україні ціна на пальмову олію значно зросла у порівнянні з минулими роками. Проте експерти вважають, що це ще не кінцевий етап та прогнозують й надалі зростання ціни на продукт.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: На початку січня 2021 року ціна ф’ючерсів за тону пальмової олії досягла показника у 961 долар на біржі Bursa Malaysia. Такий показник є найвищим, починаючи з серпня 2011 року. 

Період стійкого зростання ціни на пальмову олію виник через засуху, що була торік і яка значно повпливала на ринок соняшникової та ріпакової олії. Погодне явище Ла-Нінья, що прямо чи опосередковано впливає на погоду значної частини Землі, може вплинути на виробництво сої в Південній Америці, у найближчі місяці.

Також стрімкий ріст ціни спричинений великою мірою через пандемію. Зокрема введення нового локдауну в Малайзії з 11 січня 2021 року, призведе до обмеження виробництва і, скоріш за все, ще більше загострить проблеми з постачанням та створить складності з транспортування олії до портів.

Пальмову олію використовує багато великих виробників продуктів для досить широкого кола товарів. Вона присутня у складі наступних продуктів: печиво, шоколад, декоративна косметика, догляд за шкірою тіла, та навіть є ключовою сировиною для виробництва біодизеля.

Основним постачальником пальмової олії наразі є Малайзія та Індонезія, які виробляють 84% сировини на просторах світового ринку. Варто зазначити, світова пандемія викликала дефіцит робочої сили, що призвело до скорочення виробництва.

Джерело: 24 канал

Читайте також: Україна встановила історичний рекорд з імпорту вина

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: