В Україні суттєво знизилися ціни на цибулю

Якщо до початку війни середня ціна на цибулю становила 14,29 грн за 1 кг, то в березні та квітні ціна вже становила 20,50 грн за кг, тобто було зростання ціни на 44%. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Станом на початок травня 1 кг цибулі вже коштує близько 16,70 грн за кг. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Коментар: Якщо розглядати промислове виробництво цибулі, то в 2021 році було зібрано 107,5 тис. т цибулі. Найбільші обсяги були зібрані в Херсонській (31% промислового виробництва цибулі), Дніпропетровській (17%) та Миколаївській (14%) областях. Зараз Херсонська область знаходиться під тимчасовою окупацією російських військ. Цей факт в комбінації з руйнуванням традиційних шляхів логістики призвів до різкого зростання цін на цибулю на початку війни в торгівельних точках“, – розповіла Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Стабілізувати ціну в травні 2022 року вдалося за рахунок частково налагодження логістичних шляхів, зменшення панічних настроїв українців, що призводило до збільшення попиту, та здійснення імпортних поставок. В квітні 2022 року в Україну було імпортовано 7,5 тис. т цибулі. Для порівняння, – в квітні 2021 року імпорт цибулі в Україну становив 0,8 тис.

За попередніми оцінками УКАБ, дефіциту цибулі в поточному році не має бути. Аграрні підприємства, фермерські господарства слідкують за ринковою коньюктурою і розуміють потенційну нестачу деяких овочів через тимчасову окупацію частини півдня України. Тому, задля забезпечення продовольчої безпеки і гарантування збуту своєї продукції, ці підприємства вносять зміни в свої посіви, в тому числі засаджують цибулю.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: