В Україні третина насіння нижча від стандартів якості

Зазначається, що близько 73% вітчизняних сільгоспвиробників не можуть самостійно розпізнати контрафактне насіння. В Україні, за експертними даними, близько 25-30% насіння не відповідає належній якості. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: В Україні, за експертними даними, близько 25-30% насіння не відповідає належній якості. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Коментар: Це або контрафакт (продукція, яка реалізується з порушенням майнових прав інтелектуальної власності), або фальсифікат (продукція, виготовлена з порушенням технології або шляхом копіювання форми, упаковки, а також неправомірного відтворення товару іншої особи)“, – йдеться в повідомленні.

Найбільш поширеними випадками фальсифікату на сьогодні є підміна гібридів і заміна одного сорту іншим, з нижчими якісними показниками. Також встановлено, що близько 73% вітчизняних сільгоспвиробників не можуть самостійно розпізнати контрафактне насіння. Відзначається, що використання для посіву контрафактного і фальсифікованого насіння може призвести до втрати до чверті врожаю.

У Держпродспоживслужбі рекомендують купувати насіння в офіційних дистриб’юторів і підкреслюють, що кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами, а виробник має бути внесений до Державного реєстру із заявленою кількістю насіння на реалізацію.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Україна втрачає до 30% урожаю зерна через проблеми з елеваторами

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: