В Україні висадять найбільшу плантацію шипшини в Європі

На Одещині наразі висаджують найбільшу в Європі плантацію шипшини — до кінця березня вона сягне 90 га. Павло Тулба директор Першого інвестиційного кооперативу “Горіх Причорномор’я” є першим товарним виробником цих ягід в Україні, пише “Агро-Центр”, з посиланням на АгроІнсайдер.

Основна ідея фермера — диверсифікувати ризики при вирощуванні волоських горіхів і завантажити обладнання для їхньої переробки ягодами шипшини. Павло орієнтується на переробку шипшини.

Для кооперації Павло Тулба шукає партнерів, які на своїх площах вирощуватимуть кущі, а потім будуть привозити врожай на переробку.

2 мільйони елітного бурбону пролилися в землю (відео)

“Шукаємо партнерів, яким продаємо посадковий матеріал, приїжджаємо і висаджуємо їм “під ключ”. Продали партнерам і засадили 40 га. Вони будуть доглядати кущі і везти урожай нам на переробку. І собі висаджуємо на двох ділянках приблизно 80 га. Закінчимо посадку до кінця березня — початку квітня”,

— сказав Павло Тулба.

За його словами, у Європі є менші плантації шипшини. В Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію. У Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.

В Нідерландах вперше зібрали врожай бананів

З цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки. Насіння використовують для олій, шкірку — для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування. В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини “Холосас”.

“На сьогодні шипшина не є сільськогосподарською культурою в Україні, і це проблемно. Зараз ми реєструємо власний сорт, щоб отримати ліцензію на вирощування, і намагаємося через Мінагрополітики визнати шипшину сільгоспкультурою”,

— зауважив Павло Тулба.

Боротьба IT-гігантів: Microsoft та Intel вчаться вирощувати огірки (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: