В Україні все більше вирощуватимуть смородину

В 2019 році в Україну може повернутись мода на чорну смородину та порічки. При цьому мова йде про промислові плантації, підлаштовані під механічне збирання цих ягід. Так вважає Олександр Ярещенко, заступник директора інституту садівництва НААН, пише “Агро-Центр”.

“Доступний садивний матеріал зіграв злий жарт з українськими садівниками в 2010-2013 роках – саме тоді смородина була фаворитом серед інших ягід. Ціни в той час були більш, ніж привабливі, і в цей бізнес увійшло багато непрофесіоналів, які дуже швидко розчарувались. Швидке нарощування площ десятками і навіть сотнями гектарів “вже зараз”, без належної підготовки грунту, нерідко без кваліфікованого персоналу, з відвертим недотриманням агротехнології і інфраструктурою, яку не встигали “підтягувати” для обслуговування таких масштабів, призвело до низької продуктивності і швидкого старіння насаджень. Такі плантації балансували на межі рентабельності, а частина просто була збитковою. Тому в останні 2 роки значну частина насаджень було розкорчовано”,

– каже Олександр Ярещенко

Вигідний бізнес: на органічному хроні в Україні можна заробити мільйони

Фахівець вважає, що саме зараз час загадати про потужний потенціал України у вирощуванні і чорної смородини, і порічок. Станом на початок квітня чорна смородина лишається найбільш доступною за ціною замороженою ягодою, українські переробні підприємства закуповують її по 18-20 грн/кг (0,56-0,62 EUR/кг). Для порівняння, заморожена вишня, яку переробники дуже часто замінюють чорною смородиною, сьогоні коштує 85-90 грн/кг (2,6-2,8 EUR/кг)

Дмитро Соломчук: «Влада продає два головних ресурси України»

“Це хіба не єдині позиції серед популярних ягід, які можна без проблем збирати комбайном. Завдяки цьому собівартість ягоди буде відносно низькою і це дозволить отримувати виробнику гарантійний прибуток. Сучасні сорти та техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини та порічок на досить високому рівні для подальшої заморозки”,

– каже пан Ярещенко

Французький агроном переїхав в українське село і живе з українкою (відео)

Україна сьогодні входить в ТОП-3 виробників смородини та порічок у світі. В Україні, Польщі та Росії збирають 80% світового врожаю цих ягід. Щороку Україна збирає близько 25 тис. тон смородини та порічок з площі 5 тис. га. З 2014 року плантації під цими ягодами постійно скорочувались на 3-4%, порічки взагалі сьогодні вирощують поодинокі фермери.

Вигідний бізнес: молодь в Україні заробляє фермерством (відео)

В минулому році Україна експортувала майже 70 тонн замороженої чорної смородини на суму $52 тис. та 110 тонн заморожених порічок, вартістю $85 тис. Майже всю заморожену смородину та порічки в нас купили країни ЄС. В свіжому вигляді смородина та порічки з України не експортувались.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: