В Україні з’явився новий сорт жимолості

В Україні зареєстровано новий сорт жимолості “Світанок” та популярний сорт черешні “Самміт”.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Як зазначається, ТОВ “Фрутек” зареєстрував права інтелектуальної власності на сорт жимолості “Голубий Світанок”.

“Сорт жимолості Світанок створено у компанії “Фрутек”. Селекцію ми розпочали у 2017 р. Спостереження засвідчили, що позитивні характеристики рослини є стабільними та не змінюються і не розщеплюються за розмноження традиційними методами та методом in-vitro”, — розповів Олег Босий, власник та керуючий партнер ТОВ “Фрутек”.

Як він зазначив, Світанок є сортом середнього терміну дозрівання та значною мірою схожий на сорт жимолості Аврора. Його ягода середнього розміру й досить тверда, що дає можливість садівникові успішно транспортувати та вигідно її продавати.

“У сезоні 2022 року ми вже матимемо товарні саджанці сорту і готові їх надати нашим клієнтам — для тестування на Заході та Півдні України. Маючи власну лабораторію мікроклонального розмноження ТОВ “Фрутек” може швидко налагодити під відповідне замовлення товарне виробництво великих партій садивного матеріалу”, — розповів фермер.

Читайте також: В Україні зареєстрували 5 популярних сортів плодових культур

За словами керівника ТОВ “Бахмутський розсадник” Євгенія Розсохи, зареєстрований сорт черешні Самміт дуже поширений у товарному садівництві Канади і країн центральної та західної Європи. Він належить до сортів черешні з середнім терміном дозрівання і має плоди зі щільним, пружним м’якушем.

“Нині у нас на черзі реєстрація права на поширення садивного матеріалу сорту вишні Лотовка та прогресивної підщепи для персика і сливи GF 677 — з подальшим їх заведенням у Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні”, — додав аграрій.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: