В Україні зменшилася кількість стійких сортів винограду
Із збільшенням кількості та непрофесійності селекціонерів-любителів з’являється чимало хворобливих та не комплексотійких сортів винограду.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Це призвело до масового захворювання на мілдью, оїдіум, бактеріоз виноградних насаджень.
“Садівництво по-українськи”, – розповідає агроном-селекціонер Микола Завальний.
Він зауважує, що радянська влада із запровадженням буряківництва та зернових культур розпорядилась викорчувати виноградні насадження в багатьох районах України.
“Багато місцевих сортів були викорчувані і у Вінницькій області, навіть не залишилось назв”, – зазначає Микола Завальний.
Наприклад, у Львівській області до Другої Світової вирощували комплексостійкий сорт “Білий камінь” з великими на той час білозеленими гронами, вище середнього розміру з гарними смаковими якостями. Під час війни якийсь італієць встиг взяти кілька живців цього сорту і посадив його в Італії.
Читайте також: В Україні змінили вимоги до обігу молока
Цей сорт успішно вирощується там і сьогодні, а у Львівській області його повністю викорчували.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: