В Україні зменшуються площі насаджень плодових культур

За час Незалежності України посівні площі під ягодами, баштанними та іншими плодовими зменшилися на 63%. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

У 1990-1991 рр. закладали 863,7 тис. га, то на сезон 2020 цей показник сягнув у 323, 0 тис. га.

Зменшення площ насаджень, спричинило зменшення виробництва плодів та ягід на 30%, баштанних — на 38% (виробництво кавунів зменшилось з 463 тис. т до 400 тис. т),  а винограду — на 66% (з 457 тис. т до 281 тис. т). 

Цікаво зауважити, що виробництво динь збільшилося на 61 тис т до 95 тис. т  у 2020 році, тоді як у 1995 році вирощували лише 34 тис. т.

“Виробництво яблук зросло за останні 15 років до 1 115 тис. т, порівняно з 1 046 тис. т у 1990 р. Серед зерняткових дерев зменшилось виробництво груш, яких у 1995 р вирощували 247 тис. т, а у 2020 — 152 тис. т. Також за цей час спостерігається тенденція до збільшення виробництва серед кісточкових дерев, наприклад, збільшилося вирощування  вишень (з 154 тис. т до 175 тис. т), слив (з 153 тис. т до 173 тис. т), черешень (з 47 тис. т до 64 тис. т), проте зменшилось  —  абрикосів (з 97 тис. т до 70 тис. т). Серед ягідних культур також спостерігається позитивна тенденція збільшення виробництва”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Кліматологи б’ють на сполох: 2022 рік буде одним із найспекотніших на Землі

Наразі імпорт плодових перевищує експорт у кілька разів. Однак експорт українських плодів та ягід зростає останніми роками внаслідок збільшення попиту на зовнішньому ринку.

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: