Вчені виявили небезпечний вірус, що впливає на життєдіяльність перцю

В Європі виявлено новий різновид вірусу плямистості перцю чилі (CPMMoV). CPMMoV був виявлений на калібрахоа, рослинах сімейства пасльонових. На рослинах виявлені яскраво-жовті плями, некротичні плями на листя. Про це повідомляє Agronews.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

В даний час про цей вірус відомо поки мало. Відомо лише, що це різновид тобамовірусу, а симптоми в чомусь схожі на вірус тютюнової мозаїки (TMV). Подібно TMV, CPMMoV може легко поширюватися через руки та інструменти робітників. Захворювання не поширюється комахами. 

Оскільки рознощики CPMMoV ще не встановлені, то вчені радять тепличним господарствам проявити пильність. При перших ознаках захворювання потрібно використовувати ті ж засоби, що застосовуються проти TMV.

Крім того, потрібно бути особливо обережними з рослинами сімейства пасльонових: петуніями, перцем, томатами і баклажанами. CPMMoV представляє для  овочевих і квіткових культур найбільшу небезпеку.

Читайте також: Чим загрожує недостатнє прогрівання інкубаційних яєць

Відомо, що тобамовіруси здатні виживати в несприятливих умовах навколишнього середовища. Тому частинки CPMMoV здатні осідати на поверхнях – дверних ручках, лавках та інших предметах, з якими стикалися після зараження рослин. При цьому новий різновид тобамовірусу більш стійкий до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Якщо на рослини з’явилися перші симптоми захворювання, або є підозри, що в теплицю завезли рослини, заражені вірусом, потрібно дотримуватися суворих санітарних правил. Не можна доторкатися до здорових рослин після зіткнення із зараженими.

Всі співробітники агропідприємства зобов’язані проводити дезінфекцію рук і робочих інструментів. Також слід звести до мінімуму потенційний контакт рослин під час пересадки і під час інших робіт з обробки.

При перших підозрах необхідно знищувати заражені рослини, потім провести процедуру знезараження. Переважно, щоб працівники надягали одноразові рукавички і частіше дезінфікували руки.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: