Вчені виростили каву без ґрунту

Екологічну каву вироблятимуть в будь-якому приміщенні, де можна поставити біореактор. До такого висновку прийшли науковці з Центру технічних досліджень Фінляндії, передає Newfood. 

Протягом серії досліджень вчені вивчали технологію створення кави без ґрунту та ключові тенденції, що стимулюють інновації у виробництві екологічно чистої кави.

За словами доктора Хейко Рішера, головного наукового співробітника і керівника відділу біотехнології рослин, біотехнологічний підхід є повністю прозорим із набагато менш складним ланцюжком створення вартості.

“Клітини рослини кави розмножуються та вирощуються в стерильних умовах у біореакторі. Потім клітинну біомасу збирають, сушать і обсмажують. Кавовий напій зварений у звичайному режимі і є 100% справжньою кавою, а не замінником”, – розповідає він.

Для дослідження вчені використовували комерційні саджанці Coffea arabica як джерело листових експлантів. Для виробництва біомаси клітини кави культивували у хвильовому біореакторі.

Читайте також: З чим повʼязане здорожчання картоплі на українських ринках – нардеп

Традиційно вирощена кава дає один-два врожаї на рік, тоді як нову партію вирощеної в лабораторії кави можна приготувати за місяць завдяки контрольованому процесу та нескінченно поновлюваній природі клітин кавових рослин, що усуває необхідність вирощувати нові рослини з насіння.

Партії кави на основі клітинної культури на запах і смак нагадують звичайну каву.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: