Вчені вивели нові сорти винограду, який не хворіє

Іспанські науковці розповіли, що їм вдалося отримати сорти столового винограду, створені за програмою генетичного поліпшення культури за допомогою біотехнологічних інструментів, пише “Агро-Центр” з посиланням на EastFruit.

Нові безнасінні сорти винограду, створені іспанськими вченими, адаптовані до регіональних агрокліматичних умов, мають хорошу якість і економічно вигідні для виробників.

Споживання столового винограду в світі подвоїлося за останні роки. У США виноград вже займає третє місце в списку найбільш споживаних свіжих фруктів, поступаючись тільки бананам і яблукам.

Вчені Мурсійского агроінстітуту отримали 17 зареєстрованих сортів, які відрізняються своєю хрусткою текстурою, високою продуктивністю і більш низькими вимогами до технологій вирощування. За сім років виробники висадили виноград поліпшених сортів на території понад 900 гектарів.

Березовий сік з Волині набирає популярності в Америці

При розробці сортів дослідники поставили за мету: виробити стійкість до хвороб, зокрема, до цвілі і борошнистої роси, які становлять найбільшу загрозу в Іспанії та інших районах планети.

Itumfifteen був першим сортом, зареєстрованим два роки тому. Це сорт, який стійкий до борошнистої роси, має хрусткі ягоди, приємний мускатний смак і натуральний червоний колір. Цей набір якостей разом з ранніми термінами збору врожаю, сприяли підвищенню затребуваності сорту.

Основними перевагами вирощування нових сортів заявляється менша втрата врожаю і економія при фітосанітарній обробці, що також призводить до зменшення кількості залишків пестицидів в ягодах і знижує вплив агрохімії на навколишнє середовище.

Українські помідори падають в ціні через дешевий імпорт

Спочатку розробка нових сортів була спрямована на підтримку місцевих виробників, але на тлі інтересу, проявленого виробниками з інших частин світу, рослинний матеріал був відправлений для вирощування в Чилі, Перу, Бразилію, Південну Африку і Австралію. Це країни Південної півкулі, які виробляють виноград в міжсезоння, і де мурсійскі сорти винограду дуже сподобалися виробникам.

В Іспанії в рамках популяризації вітчизняних сортів винограду під мурсійскі сорти відведуть більше 200 га, що є рекордним показником. Сорт Itumfifteen займе більше половини цієї площі.

Кількість конопляних підприємств в Україні збільшилася вдесятеро

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: