Вчені знайшли невідому квітку, якій десятки мільйонів років

Квітка потрапила в смолу приблизно 100 мільйонів років тому на суперконтиненті Гондвана.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: У М’янмі, де видобувається бірманський бурштин, в шматочку викопної смоли виявили квітку, яку раніше вчені не бачили. Знахідку віднесли до покритонасінних рослин крейдяного періоду, рід назвали Valviloculus, а вид – pleristaminis.

Коментар:Квітка потрапила в смолу приблизно 100 мільйонів років тому на суперконтиненті Гондвана. Імовірно, була частиною різностатевого суцвіття. Знайдена квітка чоловічої статі, містить півсотні тичинок. Кожна з них складається з пильовика і тонкої нитки“, – повідомляють вчені.

За словами вчених, квітка має всього два міліметри в діаметрі і нагадує за формою яйце чашкою з шести листочків оцвітини.

Коментар:Відкриття крихітної квітки може допомогти більше дізнатися про стародавні геологічні процеси“, – вважають фахівці.

Річ у тому, що вчені по-різному датують розкол Гондвани, в результаті якого утворилася плита, де зараз знаходиться М’янма. Розкид серйозний: від 200 мільйонів до 500 мільйонів років тому.

Біологи ж вважають, що покритонасінні рослини почали поширюватися лише близько 100 мільйонів років тому. При цьому знайдена в бурштині квітка, росла безпосередньо в лісі Гондвани.

Джерело: сайт BRIT

Читайте також: Науковці створили сонячні батареї синього, зеленого, червоного та сірого кольорів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: