Вдома краще: волинянин повернувшись з Польщі почав вирощувати фундук

Шукаючи гарного життя та високого заробітку українці все частіше їдуть за кордон на заробітки. Так і Іван Грушковський їздив у Польщу. Унікальним у історії чоловіка є те, що після повернення в Україну він вирішив зайнятися власним господарством використовуючи закордонний досвід, пише “Агро-Центр”.

Іван мешкає на Волині у селі Пірванча. Певний час чоловік їздив у Польщу на заробітки, де працював на горіхових господарствах. Саме там він набув знання та досвід вирощування даної культури. По поверненню в Україну, чоловік вирішив спробувати посадити горішник.

“Татусеві кізоньки”: сировари створять в Україні інноваційну ферму

“Ця рослина не потребує особливого догляду. Двічі на рік кошу траву в міжряддях — ​і це весь догляд. То ж не картопля. Минулої зими була відлига, почався сокорух, і тому не тільки фундук, а й черешні та яблуні повідмерзали. А загалом фундук добре акліматизувався. Можна сказати, що це звичайна ліщина, але окультурена. До ґрунту невибагливий. Садили його навіть на піщаних ґрунтах — ​він і там добре росте”

— розповідає господар.

Зараз в господарстві Івана кількадесят кущів фундука різних сортів. Господар використовує їх для формування відводками нових саджанців.

Розведення саджанців не надто проста справа. Відводки треба пришпилити металевими скобами, присипати тирсою, ґрунтом, а тоді знову тирсою. Для цього, весною або пізно восени потрібно нагинати гнучкі гілки і прикопувати їх. Аби кожен пагін пустив корені й у майбутньому став саджанцем, треба дотриматися певних умов. Обов’язково потрібно підживлювати кущі, обірвати все листя, а тоді нагнути до землі. Господар радить робити відводки навесні адже тоді пагони гнучкіші. Восени 30–40 відсотків можуть не прижитися.

Українські фермери зазнають збитків через нашестя гризунів

Іван наголошує, що мало клопотів лише з невеликим маточником. У великому саду роботи буде більше: потрібно буде слідкувати аби кущі не хворіли, і багато іншого. Перші саджанці чоловік отримав вже за рік. Тому якщо мати бажання та наполегливо працювати результат не змусить себе чекати.

Мільйони євро у село: Нідерланди інвестують в Україну

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: