“Відхилення у 100 разів”: українець перевірив на нітрати перші кавуни

Як виявляється, куштувати перші в Україні кавуни, які вже поступово з’явилися на ринку, треба дуже обережно. Аби перші кавуни не стали для вас розчаруванням, українець перевірив цю ягоду на нітрати. Результати виявилися не втішними для любителів кавунів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Результат показали в Telegram-каналі “Мелитопольграм“.

Чоловік використовував нітрат-тестер, який показує, скільки шкідливих речовин міститься в продуктах. Для перевірки він купив Азербайджанський кавун. Згідно з нормами, в баштанних допускається до 60 міліграмів на один кілограм продукту. Однак, в ранньому кавуні, купленому українцем, показники виявилися куди вище.

Виявилося, що кавун вкрай небезпечний. Норма нітратів в 100 разів перевищила допустиму. Так, нітрат-тестер показав, що в кавуні міститься 990 мг на кілограм, вживати продукти з таким вмістом шкідливих речовин не варто.

Пробувати ранні кавуни варто з великою обережністю. У спільноті додали, що через кілька тижнів асортимент баштани на ринках збільшиться, внаслідок чого ризики придбати кавун з нітратами знизяться.

Що міститься у кавунах?

Раніше у МОЗ розповідали, що м’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні в невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози.

Калорійність кавуна – близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Зважте, що це здається некалорійним, але їдять кавун великими порціями.

Чому буває погано після кавунів?

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса.

Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: Карпатський фермер виготовляє неймовірні сири з пліснявою, рікоту та морозиво

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: