Вигідний бізнес: на ванілі фермери заробляють мільйони

За високу прибутковість ваніль цінують в усьому світі. На її вирощуванні можна заробити $6 тис. з метра, $60 млн/га, або 1,5 млрд грн/га. Про це розповів економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак, пише “Агро-Центр”.

“Ваніль — один з найдефіцитніших товарів в світі. Ціни ростуть постійно. При цьому вона росте тільки поблизу екватора, і в інших регіонах, навіть якщо росте, не дає плодів. Виявляється, що причина в екваторіальних бджолах (Melipone) — тільки вони можуть запилювати цю рослину”,

— стверджує Андрій Ярмак.

«Полуниця не пройде»: українцям на європейських полях шукають заміну

За словами експерта, голландським вченим, не тільки вдалося виростити ваніль за межами екватору, а й підвищити урожайність до двох разів за рік.

“Цікавий факт — ціни на ваніль сягають $500-600/кг. Дерево цвіте постійно, щодня, отже, за моїми оцінками, може давати врожайність не менше 10 кг з метра квадратного за рік”,

— стверджує Андрій Ярмак.

Прибутковий бізнес: фермери в Україні засаджують поля фісташками

І справді, лише нещодавно вченим з Нідерландів вдалося отримати врожай з примхливої ванільної орхідеї. Вчені з університету Вагенінген протягом останніх чотирьох років вирощували ванільні орхідеї посеред картопляних полів. Їх дослідження були визнані успішними. Наразі 80% ванілі вирощується на острові Мадагаскар, адже саме там ростуть бджоли Melipone. Проте, завдяки новим технологіям ваніль можна вирощувати і в Україні, адже ніша майже пуста.

Не дивлячись на те, що вирощування ванілі — порівняно новий тренд у сільському господарстві, в Нідерландах вже створено асоціацію виробників ванілі.

Дивіться також новий випуск програми “Ля Село”:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: