Врятуйте вишню від моніліозу, щоб не втратити дерево

Для багатьох садівників тема вирощування вишень є болючим питанням. То кора тріскається, то зав’язі осипаються, ягоди гниють, шкідники надокучають, а тут ще моніліоз. Цю хворобу одразу помітно, тому пропустити її неможливо, пише Prosto Way.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Боротися з нею не так легко та й багато чого залежить від стійкости сорту дерева до цього грибкового ураження.

Ознаки моніліозу

Подивіться уважно на дерево та всі його пагони. Якщо ви помітили, що окремі з них виглядають засохлими, ніби обпалені, — це яскраві ознаки грибкового захворювання. Проблема в тому, що спори розлітаються й на інші дерева.

Моніліальний опік виникає переважно після цвітіння. Бо саме через зараження квітки починається захворювання. Грибкові спори проникають далі в пагони та там у тканинах дерева проростають, розмножуються.

Як боротися із захворюванням

Найперше треба дочекатися завершення сезону цвітіння та плодоношення. Далі необхідно зрізати всі пошкоджені пагони, гілки, зняти погані плоди. Нічого на дереві не лишайте. Головне — не складуйте це все на городі чи у ямі з компостом. Уражені матеріали потрібно спалити.

Перед початком спокою дерева наприкінці сезону потрібно обробити дерево. Це роблять за допомогою вапна, в яке додають фунгіцидний засіб. Обробці підлягають основа скелетних гілок та штамб вишні.

Якщо в період вегетації ви помітили початок розвитку моніліозу, обробіть дерево спеціальним засобом. Не забудьте, що в цьому випадку також проводять лікувальну обрізку. Використовуйте препарати контактної, системної та вибіркової дії:

  • «Квадріс»;
  • «Імпульс»;
  • «Фітоспорин-М»;
  • «Хорус» та ін.

Читайте також: Чим підживити вишню весною для кращого урожаю: дієві поради

Проводьте профілактику для дерева. Збудники будуть мати менше шансів потрапити, наприклад, в кору, якщо вчасно лікувати морозобійні пошкодження, тріщини, рани. Восени перекопуйте ґрунт навколо дерева, проводьте обробку від шкідників та користуйтеся продезінфікованими садовими інструментами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: