“Вслід за полуницею”: в Україні стрімко дешевшають ягоди

В магазинах і на ринках України значно знизилася вартість черешні і лохини. Експерти вважають, що це лише початок цінового обвалу на ягоди.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Так, ціни на черешню – як гуртові, так і роздрібні – практично на всій територій України знизилися майже вдвічі. Особлива разюча “зміна цифр” у Києві. Ще тиждень тому у гуртівнях ринків “Столичний ” і “Троєщина” ці ягоди хорошої якості трималися в діапазоні 75-80 гривень за кілограм, а в роздріб – близько 100 гривень. Проте, за словами операторів ринку, вже в п’ятницю гуртова ціна черешні на “Столичному” впала до 60 гривень, в суботу та неділю – до 35-40 гривень, а на “Троєщині” – взагалі до 25 гривень. У той же час на півдні України черешню можна купити на гуртових продажах по 20 гривень за кілограм.

Виробники черешні вважають, що головна причина стрімкого зниження ціни на черешню – надлишок пропозиції на фоні суттєвого зменшення споживчого попиту. Крім того, продавці неякісної черешні прагнуть скоріше позбутися продукції, тому “збивають” ціни на все – в тому числі і на якісний, калібрований та сортовий товар.

Сезон лохини цьогоріч починався з рекордно високих цін на перший урожай, вирощений на закритому ґрунті. Але зараз вартість ягід у магазинах і на ринках почала різко падати.

Тиждень тому українські садівники пропонували лохину закритого ґрунту за 400-450 гривень за кілограм, зараз – уже не дорожче 300-400 гривень. Тобто ціни знизилися в середньому на 25%.

Нинішня ціна лохини все рівно в 1,5 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Але експерти впевнені: вона ще впаде, коли на ринок надійде ягода, вирощена на відкритому ґрунті. Хоча цього літа вона з’явиться не раніше початку липня (це пізніше на два тижні, ніж у 2019-му). Причина затримку – заморозки на початку весни і рясні дощі у квітні, що “притормозило” рівномірне дозрівання лохини.

Експерти прогнозують, а фермери побоюються, що зниження цін на черешню і лохину спровокує ланцюгову реакцію на ягідному ринку, і надалі почнуть дешевшати малина, ожина, жимолость та інші.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Цінове дно пробито”: вартість полуниці різко знизилася

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: