“Золота жила”: на Півдні знайшли гідну заміну соняшнику

На півдні України фермери почали освоювати нову нішеву культуру — сафлор. Її вже вирощують в в Херсонській і Запорізькій областях, а також планують ввести в сівозміну на Дніпропетровщині, пише “Агро-Центр”.

За дотримання агротехнологічних умов вітчизняні фермери збирають від 10 до 18 ц сафлору з гектара.

З насіння виготовляють цінне масло і навіть фарбу. Вчені говорять, що сафлорова олія має високу поживну цінність. За смаковими якостями вона нагадує соняшникову, але не має притаманного останній специфічного запаху.

«Нове зернятко 2018»: фермери з усієї України з’їхалися на інноваційний форум (фото)

На сафлорову олію є попит на зовнішньому ринку. Основні імпортери цього продукту — Туреччина (30%), Китай (20%), Швейцарія та Бельгія. А найбільшими експортерами нині є Росія (44% глобального експорту), Казахстан (15,7%), Індія (14,4%) і Нідерланди (10,1%).

Турецькі компанії закупили пшеницю в українських вчених

Одним із перших вирощувати сафлор в Україні почало дослідне господарство “Асканійське”. Торік з урожаю отримали 2 тонни олії, яку використали для потреб працівників підприємства.

У 2018-му тут планували засіяти сафлором 200 га. Але свої корективи внесла погода: сніги з тамтешніх полів зійшли лише в квітні, а оптимальні терміни для висіву культури – початок березня. Тож у поточному році з сафлором не склалося.

Заготовлене насіння планують висіяти через рік, до того часу воно не втратять своїх характеристик. Поки ж поля засіють соняшником. До речі, раніше в НААН прогнозували, що саме сафлор наряду з льоном та гірчицею витіснить соняшник з південних полів. Останнього тут сіють надто багато.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: