Молдовські фермери вимагають заборонити імпорт соняшнику з України: що сталося?

Молдовських фермерів турбує імпорт соняшнику з України, тому вони вимагають його заборонити. Проблема лише в тому, що Україна цю культуру до Молдови поки не імпортувала.

Що відбувається у новому аграрному конфлікті, звідки він з’явився та як планує вирішуватися – читайте далі.

Суть проблеми: ціни на Молдовські продукти з соняшника суттєво обвалились
Асоціація сільгоспвиробників Молдови «Сила фермерів» заявила про різке зниження ціни на соняшник. За її інформацією, протягом останнього тижня ціни на цю агропродукцію впали на два леї (0,43 долара), тобто зараз трейдери закуповують соняшник по 5,5 леїв (1,18 долара) за кг.

З цього приводу асоціація вирішила провести акцію.

В асоціації висувають припущення, що падіння цін пов’язане з компанією Transoil, яка займається перероблюванням соняшнику та експортом зернових. Фермери пояснюють, що компанія планує завезти до Молдови велику партію соняшнику з України, який коштує дешевше, ніж на молдовському ринку.

Також молдовські фермери стверджують, що агропродукція – теж гравець ринку, тому її ціна може різко знизитися навіть від самої новини про поставку дешевшого аналога. Тим часом, виробники вже мають певні непогашені кредити, які розраховувались із поточної собівартості соняшникової продукції. Авжеж все сплачувалось не дивлячись на законопроєкт №9051, який дозволяє відстрочити сплату під час війни. 

Детальніше про кредитування читайте на сайті “Мінфін”:
https://minfin.com.ua/ua/credits/online/

Асоціація впевнена, що якщо влада не вживе заходів, це може призвести до банкрутства фермерів.

Як планують вирішувати проблему?

Міністерство Молдови висловило стурбованість поточною ситуацією та намагається вжити певних заходів для усунення дестабілізації ціни агропродукції на ринку, однак стикається у вирішенні проблеми з певними нюансами.

За словами держсекретаря молдовського відомства Василя Шарбана, уряд уважно слідкує за ситуацією однак при цьому стверджує, що вводити заборону на імпорт наразі неможливо – на даний момент його просто немає.

“Ми моніторимо ситуацію і не хочемо, щоб вони збанкрутували. Але ситуація така, якою є. І забороняти імпорт, якого немає, – це дурість”, – заявив держсекретар молдовського відомства Василь Шарбан.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: