Бджоли можуть розв’язувати математичні задачі — вчені

Вчені навчили бджіл вирішувати простий математичний тест без необхідності застосовувати числа, індивідуально навчивши комах розпізнавати таблички з різними геометричними фігурами. Про проведене дослідження йдеться на сайті Університету Шеффілда.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Фахівці виявили, що бджоли можуть використовувати нечислові підказки для вирішення завдань.

Для того, щоб встановити математичні здібності бджіл, вчені сховали за однією з декількох картинок солодкі ласощі. На кожній з них відображалася різна кількість геометричних фігур, які бджоли були навчені розпізнавати.

Деякі бджоли навчилися знаходити ласощі за картинками, на яких зображено найбільшу кількість геометричних фігур, в той час, як інші знаходили солодощі там де було зображено менше фігур.

Команда вчених з Шеффілдського університету виявила, що як тільки бджоли навчилися цим діям, надалі вони змогли швидко знаходити картинки з найбільшою і найменшою кількістю геометричних фігур, щоб знайти частування.

Потім в дослідженні була спроба з’ясувати, чи використовували бджоли нечислові підказки. Їм показали дві таблички з однаковою кількістю форм, які розрізнялися по довжині, опуклості і просторовій частоті. Якби бджоли використовували числові підказки, вони повинні були б летіти до кожної таблички в пошуках нагороди.

При цьому бджоли, навчені знаходити таблички з найбільшою кількістю форм, як і раніше летіли до покажчиків з найвищим рівнем змінних, а бджоли, які були навчені знаходити таблички з найменшим числом форм, як і раніше летіли до покажчиків з найменшим рівнем безперервних змінних, ігноруючи їх кількість.

Це говорить про те, що бджоли реагували на сигнали форми, а не кількість елементів.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Сьогодні в Києві відкрилася масштабна агропромислова виставка “Агро-2021”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: