Чому в Україні дорожчає молоко

В Україні молоко-сировина продовжує дорожчати під впливом її нестачі на внутрішньому ринку та активізації попиту з боку виробників свіжої молочної продукції та сироварів. 

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 25 листопада склала 14,30 грн/кг без ПДВ, що на 73 коп. більше, ніж місяць тому. Вищий ґатунок у середньому коштує 13,80 грн/кг без ПДВ. За останній місяць ціна на нього виросла на 73 коп. Ціна на молоко першого ґатунку склала 13,15 грн/кг без ПДВ і збільшилась на 23 коп. порівняно до результатів попереднього моніторингу. 

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 13,92 грн/кг без ПДВ і збільшилася на 56 коп., уточнюють в асоціації.

Аналітик АВМ припускає, що протягом останнього місяця українські сировари та виробники свіжої молочної продукції відчували нестачу сировини. Тому, зважаючи на активний попит на молочку з боку населення, були змушені знову підняти закупівельні ціни.

Читайте також: Як підготувати сад до зимових холодів: захищаємо рослини від морозу

“Однак у найближчій перспективі стримувати зростання цін на молоко-сировину може страйк польських перевізників, що триває… Через страйк на ділянках державного кордону ростуть черги з вантажівок, і це заважає експорту аграрної продукції. Оскільки певна кількість молочної продукції може залишитися в Україні, то ці надлишки можуть надалі стримувати ріст цін на сире молоко”, — зазначив аналітик. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: