Експерт назвав найбільш поширену причину загибелі бджіл

Експерт погоджується, що отруєння бджіл пестицидами теж має місце. Але таке трапляється тільки в трьох випадках.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Найчастіше бджоли гинуть від вірусів, які переносять кліщі. Таку точку зору висловив Михайло Філатов, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та ентомології їм. Б. Литвинова факультету захисту рослин Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва. 

Коментар: “В цьому випадку головне навіть не кліщ як такий (хоча він теж завдає шкоди!). Кліщі є переносниками захворювань — вірусу деформації крила, паралічів, тощо. Там, де є варроа, обов’язково будуть віруси. Тому бджоли гинуть, і найчастіше це трапляється після зимівлі”, — розповідає експерт. 

Виходить так, що бджоляр виставляє пасіку, і починається мор. В цей час в полях ходять обприскувачі, й бджоляр вважає, що причина загибелі бджіл криється саме в обробці полів. 

Коментар: “Інші варіанти навіть не розглядаються”, — зазначає Філатов. 

Він додає, що вимирання бджіл — це величезні матеріальні втрати для пасічника. Їх намагаються їм якось компенсувати. Найбільш легкий спосіб — списати все на сільгоспвиробника. 

Філатов погоджується, що отруєння бджіл пестицидами теж має місце. Але таке трапляється тільки в трьох випадках. 

Перший — якщо поряд з пасікою знаходяться посіви квітучого ріпаку і його обробляли інсектицидами. Можливо, сумнівної якості. 

Друге, через що можуть постраждати бджоли, — обробки садів, які цвітуть якраз на початку травня.

Коментар: “Але це вже порушення з боку садівника: квітучий сад, на відміну від ріпаку, заборонено обробляти будь-якими інсектицидами”, — говорить експерт.

Третя причина — обробки контрафактними препаратами на присадибних ділянках. 

Водночас, зробити аналіз на залишкову кількість пестицидів і довести, що бджоли загинули саме від цього, зараз не складе проблеми, каже Філатов. Інша справа — провести аналіз на наявність вірусу. Це досить складно, тому що в Україні мало таких лабораторій. 

Все ж, експерт радить не додумувати причини, а звернути увагу на критичні точки. Одна з них — бджолярам необхідно отримувати освіту і вдосконалювати свою діяльність. 

Коментар: “Зараз технології настільки прогресують, що не залишається часу на розкачку. Без спеціальних знань вже не можна розраховувати на результат — ти не отримаєш очікуваної віддачі від своїх вкладень”, — говорить він. 

Біолог додає: якщо не міняти підходи, бджоли продовжать гинути. В цілому, якщо темпи зникнення біорізноманіття не скоротяться, в наступні 30-40 років з великою силою активізуються негативні тенденції, підсумував Філатов.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Житель Індії заповів свою землю слонам

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: