Експерти розповіли, чи справді пастеризовані молочні продукти менш корисні
Пастеризація – це процес термічної обробки, який потрібен, щоб знищити бактерії та запобігти харчовому отруєнню.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Під час пастеризації молоко нагрівають до 70 – 75 градусів 20 секунд. Ультрапастеризація – це приблизно те ж саме, тільки молоко за кілька секунд нагрівають до 150 градусів.
Користь пастеризованих молочних продуктів
Процес нагрівання при ультрапастеризації та пастеризації знижує ефективність деяких ферментів в молоці, але вони не настільки важливі для здоров’я людини. У пастеризованому молоці буває менше поживних речовин, але зазвичай їх можна отримати з інших джерел.
Наприклад, вміст вітаміну С зменшується при пастеризації, але сире молоко – не основне джерело цього вітаміну. Крім того, деякі виробники часто збагачують пастеризоване молоко вітаміном D, який допомагає засвоюватися кальцію. У незбагаченому молоці концентрація цього вітаміну менша.
Що робити, якщо не хочете пастеризовані продукти
Якщо, попри небезпеку інфікування хвороботворними бактеріями, ви вибираєте непастеризовані молоко або вершки, переконайтеся, що ці продукти зберігаються в холодильнику, тому що їхній термін придатності строго обмежений і вони можуть швидко зіпсуватися.
На упаковках з сирим молоком мають бути позначки про те, що його не пастеризували. Якщо є така мітка, це означає, що продукт може містити шкідливі бактерії, які викликають харчове отруєння або інфекційне захворювання.
Якщо мітки немає, можна уточнити у фермера, чи є дозвіл на продаж, і розпитати про умови зберігання молока.
Пам’ятайте, що й інші молочні продукти можуть виготовлятися з непастеризованого молока, в тому числі деякі сири, тому обов’язково перевіряйте упаковку та етикетки.
Особливо схильні до харчових отруєнь діти, люди з хронічними захворюваннями, вагітні жінки та літні люди. Їм рекомендується пити тільки пастеризоване або ультрапастеризоване молоко.
Джерело: сайт Час-Дій
Читайте також: В Україні вирощують нові унікальні сорти дині
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: