На Херсонщині надої молока збільшують за допомогою Бетховена, Моцарта та Шопена

На одному з підприємств Херсонщини збільшують надої молока в незвичний спосіб — вмикаючи коровам класичну музику. Фахівці ДП ДГ “Асканійське” вмикають улюбленицям класичні композиції Бетховена, Моцарта, Шопена, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “АгроЮг”.

Олександр Грибинюк ветлікаря підрозділу “Молоко-1” розповідає, що музику для корів тут вмикають вже більше 10 років

“Це загальносвітова практика ставити музику саме класичного напрямку. Саме в нас на господарстві вона була введена в 2006 році, коли і відкрився перший доїльний зал. При цьому ми помітили, що тварини стали дещо спокійніші і молоковіддача покращилась. Чи підвищуються надої, це взагалі залежить від годівлі, але позитивний вплив класичної музики на кількість надоїв все ж таки спостерігається.”

Фермер з Донеччини продає худобу за кордон та створює нові робочі місця

Працівники ферми розповідають, що надої молока на господарстві зростають вже четвертий рік поспіль – показники йдуть на зріст десь по 150-200 літрів. Щодня тут виробляють приблизно 13-14 тонн коров’ячого молока екстра ґатунку і поставляють сировину на Баштанський сирзавод.

“Молоко рентабельне – 25-30% рентабельності в нього. І кожного року воно в принципі стабільне. Всі інші направлення тваринництва збиткові. Ми їх утримуємо, бо все це племінні заводи, і по м’ясній породі наше господарство останнє, де зберігається унікальна порода.”

—  підкреслює Сергій Хоменко.

Окрім доїльного залу на підприємстві утримується близько 1000 голів Південної м’ясної породи ВРХ, яку ще називають «зеба». Вона пристосована до вирощування в умовах степової зони України. Хоменко зазначає, що зебу прекрасно переносить спеку, вітри, мороз. Також тварини невибагливі до кормової бази, пристосовані до випасання на пасовищах. При мінімальних умовах утримання зебу може давати хороші прирости ваги і показувати гарний економічний результат.

Вигідний бізнес: чорну ікру в Україні “доять” тоннами (відео)

“Зебу ми використовуємо лише в одному напрямку: племінне розведення молодняку даної породи. В нас племінний завод цієї породи, ми розмножуємо, утримуємо і вирощуємо молодняк. І реалізовуємо його серед інших суб’єктів господарювання для подальшого дорощування на м’ясо на забій. Ми цю породу утримуємо не задля прибутку. Це останній племінний завод даної породи в Україні. І ми його розширяємо виключно через те, що вона має племінну цінність для нашої держави.”

—  каже Хоменко.

Зебу має унікальне м’ясо, воно дуже м’яке і ніжне як для яловичини. Його ще часто називають мармуровою яловичиною. Особливість полягає в тому, що ця порода напівдика і утримується вона в максимально наближених до диких умов.

Бо бідні: Україна відправила за кордон вдвічі більше ковбас

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: