На ринках України продають заражене м’ясо

Експерт Микола Бабенко розповів, що в Україні працює нелегальний ринок свинини, яка інфікована вірусом африканської чуми свиней, пише “Агро-Центр”.

Про це УНН розповів Микола Бабенко генеральний директор ТОВ “Центр підвищення ефективності у тваринництві”. За словами Миколи з 2012 року в Україні зареєстровано 477 випадків АЧС.

“В сусідніх країнах вже з першого року появи АЧС реєструють тисячі випадків в рік. Тому насправді в Україні випадків набагато більше і більша частина їх офіційно не реєструється”,

— заявив Бабенко.

Ізраїльське диво: секрети успіху молочних ферм в пустелі

За законодавством України, якщо на фермі зареєстровано випадок АЧС необхідно знищити всіх свиней на свинофермі. А власник повинен отримати компенсацію по ринковій ціні за живу вагу.

Як стверджує експерт, за 7 років зареєстровані втрати свинокомплексів від знищених свиней становлять трохи більше 150 млн грн, а компенсовано з цієї суми  трохи менше 1%.

Ціни на свинину в Україні вищі ніж в Євросоюзі

“Що в такому випадку для власника свинокомплексу означає відсутність коштів в бюджеті на компенсацію у випадку АЧС? Тільки одне – банкрутство. Тому випадки АЧС на промислових свинокомплексах масово приховують. І таких випадків багато в різних областях. У разі підозри АЧС власник приймає рішення – розпродати швидко все поголів’я, яке потенційно заражене вірусом АЧС – великих свиней на забій, малих на вирощування на менші ферми і приватному сектору. Для галузі це означає ще більше розповсюдження вірусу. Фактично, промислові виробники свинини залишені сам на сам із проблемою, яку самі вони вирішити не можуть”,

— розповів Бабенко.

Французький стартап вирощуватиме комах за допомогою роботів

Вірус АЧС поширюється в Україні вже шостий рік. У поточному році було зафіксовано вже 11 випадків хвороби. За минулий – 145.

На Вінничині готують сир вартістю 1700 євро з молока ослиць (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: