Нові правила: чи зможе українське м’ясо потрапити на ринок ЄС

Проблема використання антибіотиків та стимуляторів росту у тваринництві вже давно не новина. Сьогодні все більше експертів наголошують на тому, що зловживання даними препаратами призводить до серйозних проблем зі здоров’ям у споживачів даної продукції, пише “Агро-Центр”.

Нещодавно, у Києві пройшов “круглий стіл” Європейської бізнес-асоціації “Система антимікробної резистентності в тваринництві”. Під час заходу, Девід Джон — експерт Європейської асоціації виробників ветеринарних препаратів AnimalHealthEurope, повідомив, що вже з 2022 року ЄС може заборонити ввезення м’яса та інших продуктів тваринного походження, у виробництві яких використовують антибіотики.

“Новий регламент про ветеринарну медицину передбачає, що ЄС зможе обмежувати імпорт тварин або тваринницької продукції з третіх країн, якщо ці країни не дотримуються правил, які відповідають або схожі на правила, встановлені в ЄС. Наприклад, якщо вони використовують стимулятори росту”,

— зазначив Девід Джон.

У Парижі побудували ферму безпосередньо у супермаркеті

За словами експерта новий регламент вже ухвалений Європарламентом та вступить у дію вже наступного тижня.

“Ми не знаємо, наскільки суворо застосовуватиметься це законодавство. Можливо, воно буде стосуватися тільки використання антибіотиків та стимуляторів росту. Деякі країни, наприклад, Бразилія, вже піднімають це питання в СОТ”,

— розповів Д.Джон.

Білорусь імпортувала української картоплі майже на півмільйона доларів

За словами експерта нові норми почнуть застосовуватися аж через три року. Тому виробники мають час аби переформатувати свою роботу під новий регламент.

Нагадаємо, що цього року Україні вдалося потрапити в трійку світових лідерів з експорту м’яса птиці до ЄС. Так, все більше країн відкривають свої ринки для української курятини. За січень-серпень 2018 року Україна заробила $290 млн на експорті курячого м’яса. Це у свою чергу на 22% більше ніж минулого року.

Раніше ми писали, що в Україні планують відмовитися від використання антибіотиків у тваринництві.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: