Новий тренд: в Україні набирають популярності сучасні кролеферми

Сьогодні основне виробництво кролятини в Україні зосереджене в господарствах населення. Проте, на Черкащині вже зараз діють кролеферми нового типу, що працюють як замкнуті комплекси, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні ринок кролівництва починає збільшуватися, незважаючи на те, що в Україні відсутні заготовчі контори і фермери самостійно вирішують питання реалізації. При нинішній ситуації кролівництво як бізнес в Україні все ще низько конкурентна і доволі вільна ніша. Сучасне кролівництво як сфера бізнесу потребує певних трудових і фінансових затрат, але рентабельність розведення кроликів в деяких випадках досягає 100%.

Прибуткова справа: в Україні вигідно вирощувати жаб

Одним з гальмівних факторів розвитку кролівництва на просторах СНД є порівняно висока собівартість м’яса. Це пов’язано в першу чергу з дорожнечею наших кормів. В них традиційно міститься високий процент зернових. Тому кожен кролівник повинен прагнути знайти оптимальний для себе варіант годівлі тварин, виходячи зі своїх конкретних умов.
Дрібні кролеферми не в змозі забезпечувати стабільне виробництво та поставки м’яса кролика великим торгівельним мережам або переробникам. Великих ферм на території України ж невелика кількість. Тому розвиток цього бізнесу є перспективним, оскільки попит на крільчатину зберігає тенденцію до росту.

Прикладом створення кролеферми нового типу в промислових обсягах є компанія “Кролікофф“. Компанія створила підприємство з вирощування кроликів для виробництва м’яса та м’ясних продуктів. Зараз це комплекс з замкнутим та безвідходним циклом виробництва, який включає комбікормовий завод, селекційно-племінне господарство, ферми по вирощуванню кроликів, забійну ділянку, відділи переробки та реалізації продукції.

Молодий киянин покинув столицю та заробляє на сирах у селі (відео)

Ще одна сучасна кролеферма знаходиться в с. Юрківка Уманського району. Це реалізований комплексний проект. Він об’єднує в собі вирощування кролів — працю кролеферма із власним розведенням, вирощуванням та відгодівлею кролів. А також, власне кормовиробництво, починаючи до її переробки та гранулювання корму. Реалізують готову продукцію через власну торгівельну мережу.

За статистикою, в Україні споживання м’яса кроля на душу населення в середньому складає 0,75 кг, тоді коли в світі цей показник складає 2 кг.

У колонії на Рівненщині виявлено африканську чуму (деталі)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: