ООН попереджає укрїнських тваринників про нове захворювання

Спеціальна продовольча і сільськогосподарська  організація (FAO) ООН попереджає, що хвороба заразний вузликовий дерматит (ЗВД), котра зараз зафіксована  на Кавказі і в РФ може поширитись і на територію України, пише “Агро-Центр”.

ЗВД є новим захворюванням, ветеринарні служби в країнах не мають досвіду роботи з транскордонними хворобами. Потенційні проблеми від хвороби це смерть худоби та зниження продуктивності тварин. Ризик поширення захворювання на ще не уражені Білорусію, Республіку Молдову і Україну дуже високий, враховуючи спільні кордони цих країн.

На Івано-Франківщині після окроплення хімікатами постраждали 16 корів та дівчина-пастух

Спеціалісти з FAO зазначають, що 

“Поява заразного вузликового дерматиту (ЗВД) на Кавказі і в Російській Федерації збільшує можливість подальшого поширення цього захворювання в інші країни Східної Європи. Білорусія, Республіка Молдова та Україна є країнами підвищеного ризику, в зв’язку з чим необхідно в найкоротші терміни розробити і прийняти регіональний план з надзвичайного реагування та забезпечення готовності”.

В організації зазначають, що  FAO вже розробила план дій в надзвичайних ситуаціях щодо ЗВД для допомоги ветеринарним службам в розробці відповідних національних стратегій, враховуючи особливості країни. Крім того, розроблено практичний посібник для польових ветеринарів українською, румунською та російською мовами, який буде надруковано та розповсюджено серед польових ветеринарів у трьох країнах.

У південних областях аграрії припинили посівну через аномальну спеку

Основне завдання програми – нарощування потенціалу державних ветеринарних служб для раннього виявлення ЗВД і запобігання його поширенню, посилення регіональної співпраці в сфері раннього попередження та реагування на це транскордонне захворювання, а також підвищення інформованості польових ветеринарів, фермерів та наукової спільноти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: