Прибутковість молока встановила новий рекорд

Цього місяця УМІ (Український молочний індекс) став найвищим в історії, побивши усі попередні рекорди. Про новину повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, прибутковість молока в травні в професійних господарствах була вищою вже на 36% ніж рік тому і на 24% вищою, ніж в середньому за останні 7 років в травні.

Майже все молоко українських селян “другого ґатунку”

«Крім того, з початку року, УМІ вже на 4,5% перевищував середній показник прибутковості виробництва молока для професійних господарств за перші 5 місяців року протягом останніх семи років», — повідомив Андрій Ярмак.

В цей період входять кризові роки, з відсутністю доступу до РФ ринку, а також попередні роки з високими прибутками. Отже, динаміка УМІ є позитивною.

Жінки-фермери заявили про гендерну дискримінацію (інфографіка)

Експерт зазначив, що зростання прибутковості виробництва молока відбувається не  за рахунок зростання експорту, підвищення ефективності переробки, зростання доходів споживачів та споживання молока.

УМІ за 2015-2019 рр.

Порівняно з минулим роком, протягом перших п’яти місяців українські виробники молока заробили на 11% більше, ніж рік тому і приблизно стільки ж, як протягом того ж періоду 2017 ., але значно більше, ніж в 2015 та 2016 р.

«Зростаюча прибутковість виробництва молока, це, звичайно, позитив, але лише якщо вона відбувається за рахунок зростання експорту, підвищення ефективності переробки, зростання доходів споживачів та споживання молока. Нажаль, це не наш випадок — це якраз те зростання прибутковості, яке не говорить про оздоровлення галузі молочного тваринництва, адже відбувається воно за рахунок зниження пропозиції сировини, себто молока. І не тільки молока від населення, чому я, особисто, навіть радий, а й молока від с/г підприємств. А в останньому є і плюс і мінус», — зауважив Андрій Ярмак.

Качки замість пестицидів: органічні технології з Японії (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: