Рівненське молоко опинилось у центрі скандалу

Відлуння Чорнобильської катастрофи чутно через десятиліття. Українські та британські фахівці досліджували молоко в Рівненській області і виявили перевищену дозу радіації.

У північних районах області молоко має надмірну радіоактивність, такий вердикт озвучили експерти Ексетерського університету і Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, повідомляє Independent.

Вчені досліджували домашнє молоко і молочну продукцію приватних ферм. Вони зафіксували перевищення рівня вмісту радіоактивного з’єднання цезію в шести зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей – в восьми.

Так, при нормі 100 БК/л перевищення діючих нормативів мало місце у 23 пробах молока. А саме:
– Зарічненський район — з 22 проб не відповідало 5 (села Борове, Млинок, Лисичин);
– Дубровицький район — з 39 проб не відповідало 7 (села Шахи, Черемель, Лугове, Біле);
– Рокитнівський район — з 51 проби не відповідало 11 (села Переходичі, Вежиця, Заболоття).

В молоці Березнівського та Сарненського районів таких перевищень не було зареєстровано.

Натомість в МОЗ до дослідження ставиться скептично. Керівник Держслужби говорить, що в Україні норматив по радіонуклідах встановлює рівень цезію-137 для сирого молока і низки молочної продукції на позначці 100 Бк/кг, для масла і сирів 200, для сухого молока – 500. Тим часом у європейському законодавстві допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвоі групи – 1000 Бк/кг.

“Отже, що маємо в сухому підсумку. В найгірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів в молоці вдвічі менший, чим допустимі норми в ЄС”, – підсумував керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: