Штучне м’ясо: тваринництво може зникнути до 2100 року

Експерти Інституту сільського господарства і торгівельної політики США вважають, що саме тваринництво до 2050 буде виробляти 80% допустимої норми парникових газів. Аби цього уникнути людству потрібно задуматися про перехід на рослинні аналоги звичайної їжі, пише “Агро-Центр”.

Американський дослідник Джейсі Різ вважає, що з часом людство усвідомлено почне відмовлятися від м’яса. Фермерство видозміниться і люди замінять м’ясо рослинними аналогами звичайних продуктів. Такого висновку Різ дійшов проаналізувавши, які трансформації відбуваються в сучасному суспільстві.

Як доказ, він наводиться приклади, що вже сьогодні рослинними аналогами замінюють яловичину, курятину, свинину, майонез і т.д. Дослідник вважає, що найбільше часу піде на зміну смаків споживачів.

Канадці масово відмовляються від м’яса

Проте, офіційна статистика говорить, що вегетаріанство поширюється дуже повільно, а фермери, що займаються тваринництвом успішно забороняють називати м’ясом будь які штучні його аналоги.

Цифри, також, поки на боці традиційного м’яса. До прикладу вклади в одного виробника м’яса США — Tyson Foods — становить $ 27 млрд. А виробництво рослинних бургерів, веганського майонезу та штучної курятини змогли залучити лише $ 387 млн і $ 220 млн, відповідно.

Переселенець з Донбасу започаткував трав’яний бізнес на Київщині

Проте, Різ вважає, що для потужного та швидкого розвитку виробництва штучного м’яса потрібна підтримка уряду та введення податку на справжнє м’ясо. Експерт прогнозує, що до 2050 року половину молочних, м’ясних продуктів та яєць замінять рослинні замінники. А припинить своє існування м’ясо-молочна індустрія до 2100 року.

“До цього часу розведення худоби на фермах буде здаватися застарілою і варварською практикою”.

— таку думку висловив дослідник у своїй книзі “Кінець тваринництву”.

Разом, з тим експерт визнає, що до різкої відмови від продуктів тваринного походження суспільство не готове. Тому це потрібно робити плавно та поступово. За результатами опитування, що провели в США — Good Food Institute, кожна восьма родина в Штатах не проти вживати рослинні бургери як щоденну їжу.

В Україні для ефективної допомогти фермерам створять державний аграрний реєстр

Проте, користь від рослинної дієти вбачає не лише РізЕкологи називають перехід на альтернативні види їжі гарним розв’язання проблем які можуть виникнути у зв’язку з перенаселенням планети. За оцінками експертів до 2050 року населення Землі зросте до 10 млрд осіб, і будуть потрібні нові ресурси виробництва їжі. Якщо харчування людей не зміниться, то значна частина природних ресурсів буде вичерпана.

Вчені розробили робота зі штучним інтелектом для збирання ягід (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: