У Австралії папуги потерпають від алкогольного манго
В Австралії червонокрилі папуги наїдаються ферментованих манго, які опадають і довго бродять на сонці, від чого птахи п’яніють.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Про це повідомляє УНН.
Минулого тижня ветеринарна лікарня міста Брум вилікувала кілька пернатих після отруєння етанолом.
Коментар: “Зараз ми вже бачили близько півдюжини птахів. Однак, на жаль, багато хто просто не потрапляє до клініки, тому що вмирає, перш ніж потрапити до людей”, — розповів ветеринар Пол Мерфі.
Зазначається, що поївши фруктів, папуги можуть кілька днів поводитися неадекватно і часто гинуть не лише від алкоголю, але й через власну “п’яну поведінку”. Вони залітають до будинків, сидять на підлозі, де їх можуть схопити кішки або інші хижаки.
Як розповідається в статі, червонокрилі папуги, імовірно, єдині птахи, на яких так впливає ферментація манго. Деякі науковці пояснюють, що манго загалом єдиний широко доступний фрукт в окрузі, який піддається сильній ферментації.
Читайте також: Україна планує запустити експорт картоплі в ЄС
Коментар: “Коли плоди дозріють, наступною фазою стає ферментація — цукор перетворюється на спирт. Цей процес робить ароматичні сполуки летючими, що приваблює птахів та інших тварин… Манго особливо унікальні, тому що вони дуже багаті на цукор і можуть виробляти велику кількість алкоголю. Тоді як низка інших тропічних фруктів більш водянисті”, — заявив доцент кафедри молекулярної біології рослин Університету Західної Австралії Майкл Консидайн.
Експерти радять місцевим жителям не забирати сп’янілих птахів додому, а відразу нести до ветеринара.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: