У Чорнобиль повертаються рідкісні тварини (ФОТО)

Людина виявилася більш згубною для тварин, на відміну від зони відчуження Чорнобильської АЕС: популяція диких тварин тут зросла до шаленої кількості протягом останніх 30-ти років. Тепер тут все буквально кишить лосями, оленями і вовками. Про це пише “Агро-Центр” з посиланням на The Telegraph.

Дослідники вважають, що саме відсутність людини стала причиною росту популяції диких ссавців, а не радіація.

Британське видання цитує доповідь, опубліковану у журналі Current Вiology. Дослідники використовували гелікоптер та фіксували сліди на снігу, що випав. Таким чином вони хотіли відстежити дику природу у зоні відчуження.

Виявилося, що до покинутого району повернулися навіть рідкісні види тварин, на кшталт європейської рисі. Вони також зафіксували появу європейського білого ведмедя, якого не було видно в цьому районі майже століття, велику популяцію вовків, дикого кабана, косуль та лисиць.

За словами професора Джима Сміта з університету Портсмунта, аварія не завдала серйозної шкоди навколишньому середовищу:

“Випадок створив заповідник. Ми не кажемо, що радіація – це добре для тварин. Але люди та експлуатація ландшафту – ще гірше”,

– каже він.

Поширення диких тварин у зоні відчуження добре задокументоване. Так, у 2013-ому році, поліція та мисливці у Білорусії почали спеціальне полювання на вовків з зони відчуження, які здійснювали рейди біля Гомеля.

У листопаді 2014 року, дослідники облаштували 42 камери на українській стороні, аби контролювати зростання популяції диких тварин. Результат дослідження демонструє нові зображення зникаючих видів, включаючи такі рідкісні види як зубри, ведмеді та рідкісні коні Пржевальського.

Український вчений Сергій Гащак з міжнародної радіоекологічної лабораторії Чорнобильського центру почав досліджувати тваринний світ зони за допомогою фотопасток. Ось що йому вдалося зафіксувати на камери:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: