У Польщі жінка вперше стала сертифікованим пастухом

У Польщі жінка вперше отримала сертифікат пастуха. Жінка навіть має власну отару овець. Традиційно ця професія вважається чоловічою, пише “Агро-Центр”.

Фермерку Яніну Джепку називають “пастухом у спідниці”. Вона зізнається, що працювати на такій “чоловічій роботі” не просто. Прокидатися треба о 4 ранку, й працювати аж до пізнього вечора на ногах.

“Найгірше — це погода. Доглядати за вівцями — завдання не з легких. Коли вирує шторм, дощить чи сніжить, а таке трапляється навіть у травні, то, буває, руки опускаються. Але потім визирає сонце і все вже не так погано”

— розповідає Яніна Джепка.

Сім’я з Дніпра виробляє сири у селі (фото, відео)

На її фермі окрім овець є ще коні та корови, проте за ними доглядає чоловік Яніни. Вівці ж виключно її сфера відповідальності. Допомагають донька та два сини.

“Навіть уночі немає спочинку. Щойно починають гавкати собаки треба вставати, вмикати світло і йти перевіряти, чи все гаразд. Чи не прийшли раптом вовки у нас тут водиться чимало вовків і ведмедів”,

— говорить Данута Павліковська, донька Яніни.

Аби страти першою в Польщі жінкою-пастухом Яніна пройшла курси й склала фахові іспити. На випробуванні перевіряли вміння стригти тварин, випасати отару і головне  готувати копчений овечий сир.

Вбивчі бджоли: на Житомирщині бджоли вбили коня та покусали людей

“Якщо тобі подобається твоя робота  вона не здаватиметься складною. Коли живеш заради улюбленої справи та ще й отримуєш за це гроші  то просто йдеш і працюєш”,

— говорить Яніна Джепка, пастушка.

Завдяки ЗМІ про пастушку знають не лише сусіди. Сьогодні до неї часто приїздять туристи. Гостей господиня завжди частує фірмовим сиром.

На Тернопільщині зафіксовано рекордний надій молока

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: