Українські фермери зазнають збитків через нашестя гризунів

Цьогоріч природні умови як ніколи сприяють розмноженню гризунів на полях фермерів. Суха і тепла осінь — ідеальна погода для гризунів. Причиною мишиного нашестя може бути ще й циклічність розвитку, коли популяція зростає до максимального рівня раз за певний період, пише “Агро-Центр”.

Фермери західної України страждають від навали гризунів. Найбільшої шкоди миші завдають на тих полях, ґрунти яких були оброблені мінімально. Фермери Рівненської, Волинської та Тернопільської областей потерпають найбільше.

“В нас дуже велика кількість мишей. Вони мігрують з поля на поле, ми зібрали сою, вони перебігли на кукурудзу, зібрали кукурудзу, миші перемістились на посіви озимих. І миші такі жирні, такі крупні, я за свої 62 роки ще таких мишей не бачив. Жах, що робиться, ситуація дуже напружена”,

— поділився Михайло Саламандра, сільгоспвиробник з компанії ПП “Дари Ланів”.

В Україні стрімко зменшується поголів’я великої рогатої худоби

Аби боротися зі шкідниками фермерам доводиться застосовувати хімічні чи біологічні родентициди. Популярним є використання біологічних родентицидів, що розносять мишиний тиф. Вважається, що вони безпечніші для інших живих організмів. А хімічні препарати впливають не лише на мишей.

Не страждають від гризунів лише ті фермери, на чиїх землях провели глибоку оранку. Саме цей спосіб є найбільш дієвим для контролю розвитку мишовидних гризунів, тому що так руйнуються мишині гнізда.

“Татусеві кізоньки”: сировари створять в Україні інноваційну ферму

“Одразу помітно, де господарство робило оранку перед посівом, а де лише поверхневе дискування, під оранкою значно менше мишей. Мишачі гнізда закладаються на глибині від 15 до 25 сантиметрів і при оранці плуг механічно знищує ці гнізда, запаси їжі та самих мишей. Тоді як неглибокий обробіток ґрунту не наносить мишовидним майже ніякої шкоди”

— запевняє Леся Мацко, менеджер з продажу ЗЗР компанії “Агропрестиж”.

Вигідний бізнес: фермери можуть заробляти пів мільйона гривень вирощуючи курей

Так, фермери які подбали про глибоку оранку відзначають, що проблеми з гризунами не мають:

“На даний час проблеми з мишовидними гризунами в посівах озимої пшениці та ріпаку немає. Та і минулого року мишей не було. Проводимо профілактику, використовуємо оранку та глибоке рихлення”,

— каже Віктор Єхіменко.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: