В Україні функціонує унікальна ферма з чорними буйволами (фото)

Плануючи відпочинок на Закарпатті, туристам рекомендують відвідати Виноградівський район, з його унікальними архітектурними та культурними пам’ятками. Крім того, можна завітати на унікальну ферму чорних буйволів і єдиний дегустаційний зал продукції з молока буйволів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

У селі Олешник Виноградівського розташовується району єдина в Україні буйволина ферма. Сьогодні тут 56 голів цих свійських тварин. А 25 років тому на Закарпатті було понад 850 буйволів, а ще пів століття тому кремезні тварини були у кожному другому господарстві закарпатців.

Коментар: Дійсно, ми – єдина в Україні буйволина ферма. У нас є документація, яка засвідчує нас як фермерів. Є господарі, домогосподарства чи інші організації, які займаються буйволами. З усіх 200 голів карпатських буйволів, які є на території України, на фермі зараз мешкає 56“, — говорить Інна Левдар, адміністраторка ферми.

Буйволина ферма в Олешнику в Закарпатті - короткий путівник

Утримувати таких тварин — справа не з легких і не з дешевих, — кажуть на фермі. Влітку одному дорослому буйволу необхідно 2 га зеленої паші, кілька кілограмів зернових, буряк і морква.  Взимку — 40 кг сіна, до 7 кг каші та овочі. Наразі мета фермерів — збільшити поголів’я до 200. Тоді можна буде говорити і про державну реєстрацію тварин і, відповідно, допомогу від держави. Буйволи отеляються раз на 2 роки, оскільки виношують малят 11 місяців. Тож, такої цифри можна досягти не раніше, ніж через 14 років. Це за умови не тільки розмноження власних буйволів, але й викупу тварин у інших власників.

Відпочинок у Карпатах 2020 при коронавірусі – ціни, на що ...

Коментар: На жаль, карпатського буйвола, як окремий вид тварин, у державному реєстрі великої рогатої худоби не розрізняють. Бо немає 200 буйволиць, які хоча б один раз стали мамами. Ми намагаємося довести цю цифру до 200 і тоді вони матимуть право на дотації“, — розповідає Інна Левдар.

На ферму приїздять туристи подивитися на буйволів і придбати молочну продукцію. Оскільки ці тварини через сильний імунітет не потребують вакцинації, то і молоко не містить антибіотиків. Так само й казеїну та холестерину. Проте воно містить багато магнію, кальцію, цинку, фосфору, вітамінів А та В. З молока роблять сир, сметану, масло, оригінальну моцарелу, плавлений сир і навіть згущик. І все це, за словами Олега Ковтало, який доглядає за буйволами, абсолютно екологічно чисте.

На изображении может находиться: еда

Коментар: Сіються поля — абсолютно ніякої хімії туди не додається. Воно потроху росте, але воно чисте і якісне, тобто чогось такого не додається, бо це впливає на молоко. Якщо у молоці корови 4% жирності, то тут – 12%. Воно набагато жирніше і корисніше для дітей“, – говорить Олег Ковтало.

За словами представників екоферми, їхня діяльність неприбуткова. Вони називають себе ентузіастами та волонтерами. Говорять, що мають на меті збереження популяції цих тварин і хочуть домогтися їхньої сертифікації.

Джерело: сайт Громадське Радіо

Читайте також: “Скляний фасад та кишеньковий парк”: як виглядає незвичний екоофіс у США (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: