В Україні різко скоротилося виробництво яєць

В Україні зменшилося виробництво яєць – за даними Держстату, за рік воно скоротилося на 15%. А от вартість яєць тільки зростає. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Ціни б’ють торішній рекорд – яйця подорожчали на третину. Наразі ціна становить 26 грн за десяток несортованих, і до 46 грн за десять упакованих яєць, залежно від ваги та свіжості. Хоча традиційно влітку вони мали б дешевшати.

Майже всі яйця в Україні виробляють великі агрохолдинги. І лише 2% ринку займає продукція невеликих виробників. Фермерські яйця зазвичай дорожчі, бо курей менше, і в них більш комфортні умови утримання. 

З минулого року обсяги продажів у фермера Руслана Вапельника впали втричі. Через локдауни люди менше купують –довелось зменшити кількість птиці.

Читайте також: Людський білок допоміг вченим виростити вдвічі більше урожаю: дослідження

Коментар: “Щоб рентабельно було і було можна розвиватися – щонайменше 40-42 гривні. Я яйця продаю 35 грн за десяток. Це фермерське нормальне яйце. А бабуся приходить і говорить: а що ж таке дороге яйце?” – каже фермер.

Тоді як українцям ціни на яйця б’ють по кишені, на великих виробництвах кажуть: продають нижче собівартості. Бо через карантин експорт зменшився. Як відкриють кордони – обсяги виробництва зростуть, а ціни можуть упасти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: