В Україні відновлюють унікальну популяцію карпатської бджоли: в чому її особливість
Ярослав Муха з села Войнилів, що на Івано-Франківщині, займається відновленням популяції карпатської бджоли. Пасічник каже, що виріс із бджолами, адже цим промислом займалися його дід та батько.
Детальніше про це розповідає Агроцентр.
Після 20 років за кордоном чоловік вирішив зайнятися селекцією карпатської бджоли, виду, який почав занепадати. Селекція на даний час “йде” у збиток, але Ярослав твердо переконаний, що робить важливу справу, а роботи в нього чимало.
Коментар: “120 бджолосімей та 500 маткомісць“, – розповідає пасічник про свою пасіку.
Карпатська бджола – це унікальний вид бджоли, яким не має аналогів у світі. Такі бджоли відрізняються високою продуктивністю на головному взятку (у цьому перевершують інші породи) і “сухою” печаткою меду, переважно білою, іноді змішаною.
Вони схильні до роїння менше за інші породи, незлобиві і миролюбні. Майже весь сезон сім’ї можна оглядати без лицьової сітки і димаря, вони слабо уражаються нозематозом.
Ця порода визнана однією з кращих, рекомендована для розведення в багатьох зонах з різнотравно-конюшиново-гречаним медозбором.
Основною особливістю вважається висока продуктивність. Не дивлячись на середню несучість матки, сім’я карпаток за один сезон може принести 50 кілограмів меду, і це тільки середньостатистичний результат. При хорошому взятку карпатська порода бджіл може дати і 80 кілограмів меду з сім’ї за сезон.
Ще однією перевагою породи вважається той факт, що комахи не вилітають за медом і пилком при поганих погодних умовах. Це дозволяє зберегти кількість робочих бджіл на необхідному рівні.
Вони добре виробляють віск, поступаючись тільки італійкам і середньоєвропейській породі. Карпатки підходять для запилення тепличних рослин, вони швидко пристосовуються до різноманітного клімату.
Також, ця порода пристосована для транспортування на великі відстані, що дуже цінується бджолярами.
Джерело: сайт Agronews
Читайте також: Китай потроїв імпорт українського ячменю
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: