В зоні АТО фермер розбудовує село та створює нові робочі місця (відео)

Фермер з Донеччини, Олександр Чаплик активно розвиває фермерство в своєму селі. Він отримав максимальний грант у розмірі 500 тисяч гривень та розбудовує м’ясо-молочну ферму. Мрією господаря є перетворити своє село на зразкове, пише “Агро-Центр”.

Олександр Чаплик живе у селі Верхньокам’янське на Донеччині. Декілька років тому він вирішив поїхати на перший тренінг і тоді вирішив займатися розвитком молочної галузі у своєму селі. За словами Олександра це найскладніша галузь у сільському господарстві. Свій перший грант він отримав у 2017 році.

На написання грантового проекту чоловіка надихнула мрія. Він мріяв про створення власної м’ясо-молочної ферми. Грант чоловік отримав від Донецької обласної державної адміністрації і Бахмутського району. На реалізацію мрії фермеру надали півмільйона гривень.

Заробітна платня фермерів зросла майже на 25%

“Я придбав на одній агрофірмі Донеччини п’ятнадцять племінних телиць і п’ятнадцять бичків. Збудував для них приміщення – корівник, телятник, купив два доїльні апарати. Також вклав свої гроші, сам будував, закупив корми, зерно на зиму для тварин.”

– розповідає Олександр Чаплик

В своєму районі він був першим, хто отримав грант та почав розвивати малий бізнес. Олександр ділиться, що кілька місяців, він працював”в нуль”, без вихідних, не маючи прибутку. Головною перешкодою була відсутність досвіду.

“Інколи хотілося все кинути. Та я мав довести собі, що зможу. Мені допомагала моя родина. Їхня підтримка тоді була дуже важливою. Тому продовжував набувати досвіду, читав літературу, радився з тими, хто мав знання.”

– зізнався Олександр.

За рік роботи фермеру вдалося заснувати власний бренд “Чубарочка”. Зараз на фермі в Олександра працює декілька найманих працівників: доярка, скотник, ветеринарний лікар, що доглядає за тваринами. Для фермера є важливим створювати робочі місця та давати роботу людям.

Фермери критично оцінили якість аграрної освіти в Україні (результати дослідження)

Зараз на фермі виготовляють бринзу, сметану, вершкове масло, вершки, сир.

“Нещодавно ми почали виготовляти плавлений сир, планую для дітей зробити сирну масу з родзинками, щоб термін реалізації був один день. Українці все більше цінують натуральні продукти, бо це здорова домашня їжа”,

– каже фермер.

ФАО ООН надали фермеру сучасну лабораторію за чверть мільйона гривень, яка дозволить контролювати якість молока.

“Там є охолоджувач молока на 500 л і лабораторія молока (насоси, шланги). Зараз ми його вивчаємо, за тиждень маємо запустити в роботу. Люди з нашого кооперативу здають мені молоко на переробку. Якщо інші перекупщики беруть по 5 гривень за літр, я пропонуватиму по 7 гривень”.

– захоплено розповідає Олександр про нове обладнання.

Ще однією мрією чоловіка є аби в кожному селі був молокоприймальний пункт. Адже, зараз люди здають молоко за копійки та не вміють його переробляти.

Для цього Олександр Чаплик навіть ризикнув відкрити перший у громаді кооператив. Спочатку він працював самотужки, а потім найняв людей. Зараз бюджет громади вже отримує податки.

“Я вірю в те, що скоро екологічна продукція, що виробляється на нашій землі, буде знана далеко за межами громади і вийде на нові ринки. Основне завдання фермерів – чесно працювати, платити податки, таким чином допомагати громаді та своїм прикладом заохочувати людей працювати на своїй землі”.

– говорить Званівський сільський голова Олександр Білицький.

Корівник з кондиціонером: на Львівщині фермерки навчаються за канадською програмою (відео)

Олександр Чаплик має чималі плани на найближчих п’ять років. Планує запустити м’ясопереробку, суху заморозку ягід – малини, полуниці, смородини та овочів. Хоче звести тепличні комплекси і створити робочі місця. Він переконаний, що лише це зможе підняти економіку села і Званівської громади загалом.

Чоловік впевнений, що не дивлячись на всі перешкоди у Донеччини є шанс стати успішним аграрним регіоном.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: