Вчені будуть використовувати коней для збереження вічної мерзлоти в Арктиці

Дослідники з Німеччини показали, що розведення великої кількості оленів, зубрів і коней в тундрі може допомогти знизити швидкість танення вічної мерзлоти.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Цей тип природних маніпуляцій в екосистемах, які особливо важливі для кліматичної системи, до сих пір майже не досліджений, але має величезний потенціал. Сьогодні в Арктиці у нас в середньому 5 оленів на квадратний кілометр. З 15 північними оленями на квадратний кілометр ми вже можемо зберегти 70% вічної мерзлоти“, — сказав вчений Гамбурзького університету Крістіан Бір.

Деталі: Ідея полягає в тому, що травоїдні тварини, розкопуючи і ущільнюючи сніговий покрив, не дають снігу працювати в якості ізолятора і тим самим охолоджують грунт.

Вічна мерзлота — це товстий шар грунту, який залишається замороженим цілий рік. Через швидке потепління клімату в арктичних регіонах більша частина вічної мерзлоти більше не замерзає. В результаті відтавання вічної мерзлоти парникові гази, які були поховані в мерзлому ґрунті протягом десятків тисяч років, повертаються в атмосферу.

Саме тому Крістіан Бір з Гамбурзького університету провів експеримент з моделювання, щоб вирішити чи можуть тварини врятувати атмосферу, якщо їх переселити в Арктику.

Результати моделювання показали, що до 2100 року температура вічної мерзлоти збільшиться на 3,8 градуса за Цельсієм, а її зона зменшиться наполовину. Якщо ж припустити, що по всій зоні вічної мерзлоти будуть мешкати великі травоїдні, то температура грунту збільшиться на 2,2 градуса, що на 44% менше. Цього буде достатньо, щоб до 2100 року збереглося 80 відсотків зони вічної мерзлоти.

Коментар: Якщо теоретично нам вдасться підтримувати високу щільність тварин, як в плейстоценовому парку Зимова, чи буде цього достатньо для збереження вічної мерзлоти в умовах сильного потепління? Так, це може спрацювати для 80 відсотків регіону“, — підкреслив Бір.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: У Нідерландах фермери косять тюльпанові поля, щоб уникнути скупчень людей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: