Вчені встановили остаточну причину вимирання динозаврів

Вчені проголосили, що таємниця масового вбивства, яке було скоєне 66 мільйонів років тому, нарешті вирішена.

Детальніше про це повідомляє Агроцентр.

Деталі: Вчені повідомили, що надзвичайно потужний удар астероїда вбив усіх динозаврів.

Крейдове вимирання призвело до того, що 75% рослин і тварин на Землі включно з динозаврами, які не літають, просто зникли назавжди. Але тривалий час темою запеклих дебатів було питання, що саме спровокувало ці події.

Деякі вчені вважають, що астероїд з діаметром приблизно 10 кілометрів зіштовхнувся із Землею. В результаті утворився кратер Чиксулуб. І, на їхню думку, саме це стало причиною вимирання, тому що велика кількість пилових матеріалів у атмосфері затулили світло Сонця, спровокувавши тривалий холодний період. І це призвело до нищівних наслідків.

Вчені кажуть, що вони вирішили цю загадку, змоделювавши екологічні наслідки від різних можливих сценаріїв.

Коментар: Коли ми опрацювали різні сценарії, в ході яких обидві події відбувалися одночасно або окермо, ми побачили, що удар астероїда – єдина подія, здатна повністю знищити середовище, сприятливе для динозаврів“, – пояснив доктор Алфіо Алессандро Чіаренца з Університетського коледжу Лондона.

У випадку зіткнення з астероїдом кількість сонячного світла на Землі скоротилася б щонайменше на 10-20%. І це спустошило б місця проживання динозаврів. А скорочення світла на 15% і більше взагалі б знищило потрібні екосистеми.

Коментар:Навіть якби виверження вулканів не було, вимирання все одно почалося б, тому що зіткнення було досить жорстким, щоб знищити місця проживання динозаврів в усьому світі“, – пояснив вчений Алфіо Алессандро.

На його думку, якби масове виверження вулканів все ж відбулося, це могло б навіть мати протилежний ефект. Велика кількість вуглекислого газу з вулканів могла б призвести до глобального потепління, яке б пом’якшило наслідки зіткнення з астероїдом. І це могло потенційно допомогти життю на Землі відновитися. Тож динозаври лишилися б.

Джерело: Уніан

Читайте також: На Вінниччині винороб виготовляє вина з буряку, моркви та руколи

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: