Восени ціна на свинину може повернутися на довоєнний рівень – експерт

З початку повномасштабного вторгнення росії по червень 2022 року ціни на свинину в Україні зросли в середньому на 25%. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Так, якщо у лютому ціна складала 40-47 грн/кг свинини, то у червні 59-60 грн/кг, пише Агробіс.

Про це повідомив керівник свинарського напрямку агрохолдингу KSG Agro, директор ТОВ “Стронг-Інвест” Василь Старобор.

Коментар: “Можемо говорити про три етапи у цінових змінах під час війни. Спочатку ціна була на довоєнному рівні, а зростання попиту було незначним. Потім спостерігався спад цін, пов‘язаний з виходом з ринку Слобожанського агрокомбінату, “АПК-Інвест” та інших гравців. На ринку з‘явилось багато свиноматок й збільшена пропозиція просіла ціну. Але згодом ціни зросли. Свою роль зіграв вихід південно-східних виробників, відсутність імпорту та зростання ціни на паливо. Логістика суттєво не вплинула на зростання цін, оскільки стала проблемою лише для невеликих та середніх переробників, які взагалі не мали можливості придбати паливо”, – розповідає аграрій.

На думку Василя Старобора, вже восени цього року ціни на свинину можуть повернутися на довоєнний рівень. Це пов‘язане з тим, що аграрії внаслідок війни мають великі проблеми із збутом зернових.

Коментар: “Багато хто з виробників в сфері рослинництва, починаючи від фермерів з обсягом врожаю у 2-3 тонни, і, закінчуючи великими агрокомпаніями, в цих умовах можуть вдатися до стратегії “прокачування зерна через м‘ясо”. Це означає, що в діапазоні 2-4 місяців вони спрямують врожаї на виробництво комбікормів і, відповідно, відгодівлю тих же свиней. Збільшення пропозиції свинарської продукції дозволить повернути ціни на свинину на попередні, довоєнні відмітки”, – прогнозує експерт.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: