Фермер на Закарпатті розводить екзотичних тварин (ФОТО)

Якщо сімнадцять років тому ви б почули, що страус — це птах, якого можна вирощувати та розводити на фермі, то напевне б здивувалися. Василь Перець, власник страусиної ферми у місті Хуст, що на Закарпатті, розповідає – переконати чиновників виділити ділянку для розведення екзотичних птахів було вкрай важко. Кореспондент “Агро-Центру” побувала на незвичному для регіону господарстві.

Для України в ті часи страусині ферми не видавалися вигідними сільськогосподарськими об’єктами. Але пан Василь вірив у правильність свого шляху і все ж втілив свою мрію в реальність.

А почалося все із шести страусів, яких фермер привіз із Голландії. Птахи ці невибагливі, безвідходні, легко адаптовуються до життя в загоні, а кормову суміш, яку пан Василь сам готує, із задоволенням куштують. На сьогодні ферма налічує 56 дорослих страусів. За сезон страусина самка може знести до 60 яєць, а висиджує їх обов’язково самець. Пташенят страуса, яким тепер два тижні, можна вже реалізувати. І вартість їх буде складати близько 100 € за одиницю. Загалом, вся робота ферми орієнтована на селекцію страусів та подальший їх продаж:

“Якщо говорити про ринок, на який я орієнтую свою продукцію, то це, в основному птахофабрики в Київській області, на яких вирощують пташенят та забивають дорослих страусів. Раніше було можливим збувати продукцію і за кордон, але тепер ситуація змінилась”,

– розповідає пан Василь.

Страусина продукція на фермі найрізноманітніша, від маленьких страусенят до сирих яєць страуса для вживання, вартістю 350 грн за одиницю, та непошкодженої яєчної шкарлупи, яку можна оздоблювати, гравіювати та наносити на неї різноманітні орнаменти. Найчастіше такими витворами мистецтва цікавляться закордоном, відповідно і ціна на них росте, а тому писанкарство на страусиній яєчній шкарлупі стає все більш популярним ремеслом.

Страусина ферма Василя Перця достатньо цікава як для дітей, так і для дорослих. Страуси звикли до людей і люблять, коли гості їх приходять підгодовувати. Екзотичні істоти не єдині мешканці ферми, господар люб’язно розповідає і про кіз, дику косулю, коней та гусей, яких вирощує для себе. Таке сусідство до вподоби страусам. А туристи в захваті від можливості не тільки поспостерігати за тваринами, але й погодувати їх та зробити з ними фото. Слід відмітити, що страуси абсолютно не бояться людей, проявляють до них неабиякий інтерес, а тому з ними можна з легкістю сфотографуватись.

Такою є історія успіху фермера, який вирішив, що реально поєднати приємне з корисним. Страус — птах, цілком придатний для розведення, і в той же час привертає до себе неабияку увагу. Можливо, сімнадцять років тому опір веденню такого типу господарства був зумовлений незвичністю по своїй суті та невеликою кількістю інформації. Але, якщо любити та вірити у свою справу, знайдуться ті правильні слова переконання, які зруйнують усі сумніви. І захват відвідувачів та попит на продукцію тому підтвердження.

Софія Дацюк

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: