Фермери Миколаївщини проти зняття мораторію на продаж землі

Протягом двох десятиліть влада, на жаль, так і не знайшла кращого вирішення земельного питання, ніж накласти мораторій на продаж. Чи добре це для України, зокрема для Миколаївській області, з’ясовував корреспондент “Агро-Центру”.

Як розповів Віктор Масин, експерт з питань аграрної та земельної реформ, що на сьогоднішній день уряд розробляє власний законопроект про розділення земельної ділянки сільськогосподарського призначення, так як це стосується безпосередньо тих земель, які є складовою аграрної реформи.

Як відомо, 3 грудня 1999 року Президент України Леонід Кучма видав указ “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки”. Відповідно до цього указу багато громадян України отримали земельні частки і паї.

Під час круглого столу у сільських підприємців виникли питання: зокрема підприємців цікавило, як буде працювати з 1 січня 2018 року законопроект про запровадження ринку землі в Миколаївській області:

“Якщо за 15 років не було ніяких напрацювань, то за півроку ми точно нічого не зробимо. Об’єктивно не зробимо, якісно не зробимо “,

– зауважив один із учасників пресс-конференції.

Разом з тим, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що законопроект про ринок землі дозволить її купівлю-продаж тільки фізичним особам з українським громадянством.

Дискусія тривала понад дві години. За цей час учасники мали можливість відверто обговорити своє бачення та шляхи вирішення даного законопроекту.

“Мораторій треба скасовувати. Це аксіома. Ринок землі потрібен. Більш того, на початковому етапі можна прийняти навіть 200 га в одні руки. Це погано. Але якщо це буде плата за перехід на справжній ринок через рік або два, то можна заплатити”,

– зауважив один із фермерів.

В свою чергу, модератор круглого стола Олексій Погорєлов, президент української асоціації медіабізнесу пообіцяв всі пропозиції і скарги донести до Кабміну.

Ніна Кокуца

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: