Колапс на трасі Київ-Чоп: фермери заблокували рух (фото, відео)

Рух на трасі Київ-Чоп сьогодні протягом години був заблокований. Так аграрії протестували проти скасування відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої та ріпаку. Подібні акції відбулися у трьох областях України, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні зранку, близько восьмої години ранку на Рівненщині фермери блокували рух на трасі Київ-Чоп. Таким чином, вони висловлювали протест. Нагадаємо, 7 грудня Верховна Рада України прийняла так звані “стимулюючі заходи для розвитку внутрішньої переробки олійних культур”.

З 1 березня 2018 року відшкодування ПДВ на сою та ріпак буде здійснюватися виключно у разі їх переробки на масло. Це призведе до значних втрат у виробників:

“Хомутинник пролобіював внесення 180 поправки, яка відміняє з березня наступного року відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме – соняшник, соя та ріпак. Чому ми зібралися саме цього дня? В 12 годині більше всього у Парубія збиратимуться на обговорення фракції, які будуть обговорювати питання, що вноситимуться до сесійної зали на цьому пленарному тижні. Ми сьогодні зібралися, щоб показати свій протест, що ми протестуємо проти цієї поправки”,

– розповів один з протестуючих, фермер Олексій Лук’янчук.

Він також детально розповів про приклади того, як скасування відшкодування вже вплинуло на його господарство. Детальніше дивіться у відеокоментарі:

Внаслідок протесту, протягом години на трасі Київ-Чоп був повністю паралізований рух. Більше сотні автівок зупинилися і чекали закінчення акції. Проте, як повідомляють фермери, на цьому протест не завершиться і вони продовжать лобіювати відміну такої поправки:

“Аграрії зі всієї України, близько 30 тисяч чоловік, мають зібратися біля Верховної Ради, щоб підтримати наших депутатів. На сьогоднішній день попереджувальні акції відбуваються в трьох областях України – це в Черкаській – біля Умані, Хмельницькій – біля Хмельницького”,

– розповів пан Олексій.

Вже найближчим часом стане відомо, чи подібні акції протесту були ефективними.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: